Lukasjenka utvärderar godtyckliga frigivningar

Vice riksåklagaren Aljaksandr Archipau dömdes till sex års fängelse och skickades sedan att basa för en kolchos.
Vice riksåklagaren Aljaksandr Archipau dömdes till sex års fängelse och skickades sedan att basa för en kolchos.

Förre vice riksåklagaren är en av flera höga tjänstemän som dömts för korruption för att sedan befrias och placeras som chefer på förlustbringande företag. ”I slutet av året kommer man att redovisa hela listan för mig, hur bra de har gjort ifrån sig”, sa president Lukasjenka i förra vecka till ryska journalister.

Fokus Vitryssland berättade i februari om två av fallen. Dessa rörde förutom den tidigare vice riksåklagaren även före detta direktören för köttfabriken i Babrujsk. De två dömdes först hårt för en mindre muta respektive försnillande av mat till nyårsfirandet. Båda släpptes ur fängelset och skickades att basa för lantbruk som gick dåligt.

Tidningen BDG nämner även tidigare vicechefen för oljeraffineringskoncernen Belneftechim, som på liknande vis fått en underordnad chefspost hos sin förra arbetsgivare. I Östgruppens nyligen publicerade skrift Lukanomics nämns vidare det förre kommunalrådet i Tjasjnitski. Hur många fall det totalt rör sig om är okänt.

Lukasjenka berättade i förra veckan för ryska journalister om experimentet. Å ena sidan förklarade han att det var viktigt med nolltolerans och hårda straff när det gäller korruption, å andra sidan att det var bättre att de tidigare tjänstemännen får visa vad de går för än att kosta pengar i fängelset. I slutet av året väntar han sig en rapport om samtliga berörda och hur de har presterat.

Människorättsförsvararen Aleh Voltjak är kritisk till experimentet. Han menar korruptionen ingår i systemet och att chefer inte har något annat val än att delta i den, och dels att Lukasjenka genom det nya förfarandet tar bort ett incitament att avstå från mutor. På så vis får korruptionen starkare fäste. Mot bakgrund av det ekonomiska krisläget tror han inte heller att de befriade cheferna förmår vända förlustföretagen.

Källa: BDG