Lukasjenka vill rensa ut partier

I ett framträdande inför parlamentsledamöter och andra politiska funktionärer i går ville Lukasjenka se en ”omregistrering” av landets politiska partier. En utrensning av partierna kan möjliggöra fortsatt politisk kontroll även efter den utlovade konstitutionsreformen.

Som motiv för översynen angav Lukasjenka det gemensamma uttalande som tio av landets femton registrerade partier gjorde 10 augusti, under det kaos och polisvåld som rådde direkt efter valet dagen innan.

De krävde där ”ett slut på våldet mot medborgare som realiserar sin konstitutionella rätt till fredliga protester, att alla gripna omedelbart friges, och att brottsutredningar inleds kring fall av mord, tortyr, misshandel och godtyckliga gripanden så att de skyldiga kan ställas till svars.”

Man föreslog också en dialog med hela landets ”samhällspolitiska spektrum” kring ett nytt presidentval inom sex månader och tillkännagav ett permanent råd för de politiska partierna.

Bland undertecknarna fanns inte bara ledarna för sex oppositionspartier utan även fyra partier som normalt betraktats som lojala mot regimen.

– Vi förstår ju att de inte är några partier, sa Lukasjenka vid gårdagens stormöte, när tio av dem frångår sina stadgar och åtaganden och kräver ett nytt val. Jag uppdrar nu åt justitieministern att ta en noggran titt på alla partier. Om de uppfyller kraven på antal medlemmar, organisation och arbetar enligt sina stadgar. De måste undergå en omregistrering.

De politiska partierna i Belarus har funnits sedan 1990-talet men spelar en undanskymd roll. Oppositionspartierna hålls utanför valda församlingar på alla nivåer, och även de lojala partierna är klent representerade. Parlamentets direkvalda underhus domineras i stället av medlemmar i den ”opolitiska” organisationen Belaja Rus, ett informellt maktparti.

Eduard Narysjkin, ordförande i det lojala Republikanska partiet för arbete och rättvisa, menar att det gemensamma uttalandet orättvist har uppfattats som radikalt. Han säger i en kommentar att partierna bara erbjöd sig som dialogplattform, något som behövs om makthavarna inte vill tala med den förmodade valvinnarens Svjatlana Tsichanouskajas samordningsråd. Samordningsrådets ledande medlemmar är alla – förutom författarinnan Svjatlana Aleksijevitj – antingen landsflyktiga eller i häkte.

Aljaksej Janukevitj, ordförande i det äldsta oppositionspartiet Belarusiska folkfronten, menar att partiet lever upp till lagens krav på medlemstal, organisation och så vidare, men att myndigheterna lätt kan hitta på svepskäl för att likvidera partiet om de vill.

Lukasjenka har utlovat en konstitutionsreform som sannolikt är tänkt att godkännas i en folkomröstning 2022. Vid gårdagens stormöte sa han också att dagens kris är resultatet av målmedvetet undergrävande arbete från USA, Tjeckien, Polen, Litauen och Ukraina sedan tio år tillbaka.