Många kränkningar av journalister 2017

Vid en presskonferens i går sammanfattade det oberoende belarusiska journalistförbundet, BAZj, utvecklingen för yttrandefriheten under 2017.

Denna gav inga skäl för optimism, konstaterade BAZj:s ordförande Andrej Bastunets.

– Om man tittar på statistiken, sa han, så registrerade vi 101 gripanden av journalister under 2017. Det är den största siffran sedan krisåret 2011, då vi registrerade 167 gripanden.

De flesta av förra årets gripanden ägde rum i mars, i samband med demonstrationerna mot president Lukasjenkas så kallade antiparasitdekret. Då greps även många demonstranter. Av de gripna journalisterna dömdes tolv till arreststraff på upp till 25 dagar.

Samtidigt med gripandena började journalister i större omfattning än tidigare att bötfällas för att utan ackreditering ha samarbetat med utländska medier. Som iöst.nu tidigare rapporterat drabbade detta framförallt den Polenbaserade tv-kanalen Belsats korrespondenter.

Bötesstraffen fortsatte att dömas ut även långt efter att demonstrationsvågen var över. Andrej Bastunets konstaterar att statistiken talar sitt tydliga språk även kring detta: under de tre åren 2014-16 hade 48 bötesstraff dömts ut mot icke-ackrediterade journalister, men under enbart 2017 uppgick siffran till 69.

Bastunets tog även upp rättsfallet med de tre proryska skribenterna som samarbetat med portalen Regnum, och som sedan över ett år tillbaka sitter häktade för hets mot folkgrupp. Rättegången mot dem inleddes nyligen.

BAZj:s jurist Aleh Agejeu sa att alla journalister som utsatts för repression har fått juridisk hjälp, och att man i 13 fall lyckats avstyra obehagligheter för de drabbade. Han uttryckte en förhoppning om att man under 2018 inte skulle behöva fokusera så mycket på repression utan mer på att utarbeta förslag till förändringar i massmedielagstiftningen.

BAZj ska inom kort tillsammans med Belarusiska Helsingforskommittén begära hos Konstitutionsdomstolen att denna tvingar fram ändringar i lagen, så att det blir omöjligt att godtyckligt straffa journalister. I övrigt väntas regeringen snart lägga fram egna förslag till förändringar, men vad dessa består i är ännu inte känt. Sannolikt kommer de att kretsa kring sociala medier och internetpublikationer, uppger Bastunets.

Källa: Vjasna