Manifestationer i Minsk och Hrodna

Större tillståndsgivna firanden av Frihetsdagen hölls i helgen i Minsk och Hrodna, med artistframträdanden och tal. Aktivisten Zmitser Dasjkevitj greps efter ett radikalt scenframträdande.

Dagens datum 25 mars är årsdagen för grundandet av 1918 års Belarusiska folkrepublik, BNR, och brukar högtidlighållas genom manifestationer inom landets demokratirörelse och opposition. Vid hundraårsminnet för ett år sedan lockades ovanligt många deltagare till en tillståndsgiven demonstration medan alternativa arrangemang kantades av gripanden.

I år hade de lokala myndigheterna i Minsk nekat flera mötesplatser men beviljat ett arrangemang i den perifera Kievparken. Där samlades under söndageftermiddagen närmare tvåtusen människor under ett fem timmar långt program. Flera kända band framträdde, däribland demokratirörelsens traditionella favorit N.R.M..

Aktivisten och förre politiske fången Zmitser Dasjkevitj greps av civilklädd polis efter att ha hållit ett tal där han manade åhörarna att ansluta sig till de sedan något år pågående protesterna i Kurapatyskogen utanför Minsk, och att gratulera polisen och ”envåldshärskaren” på Frihetsdagen.

Sannolikt har Dasjkevitj nu ett bötes- eller arreststraff att vänta.

Även oppositionspolitikern Vital Rymasjeuski greps tillfälligt efter att ha filmat Dasjkevitjs gripande och att ha försökt ta reda på varför han greps. Efter en åktur i polisens fordon – där han fick en skarp tillsägelse att inte provocera polisen genom att filma dem – kördes han dock tillbaka till manifestationen och släpptes.

Dagen innan hölls även ett stort möte i en park i Hrodna i västra Belarus, där BNR:s regering var baserad några månader under 1918. Även där framträdde musikband och deltagarantalet ska ha uppgått till några tusen.

BNR:s regering tvingades 1919 i exil men fortsätter att existera fram till i dag. Dess nuvarande ordförande Ivonka Survilla är bosatt i Kanada och skickade en hälsning till de firande.

I dag måndag, på själva Frihetsdagen, uppmanade arrangörerna alla att fira på egen hand genom att exempelvis hänga upp vit-röd-vita nationsflaggor i fönster och på balkonger.

Flaggan som återkom under början av 90-talet ersattes snart av president Lukasjenka med en sovjetinspirerad, och var länge inofficiellt förbjuden. Mot bakgrund av återkommande gräl mellan Lukasjenka och Kreml – där han ständigt tvingas framhålla att Belarus är ett självständigt land – finns dock förhoppningar om att flaggan ska återfå något slags officiell status.

Källor: Naviny.by 1, 2, 3, 4