Människorättspristagare utsedda

Ljubov Kavaljova

Vid en ceremoni på FN:s människorättsdag den 10 december offentliggjordes mottagarna av den belarusiska (vitryska) organisationen Människorättsalliansens årliga pris.

Utmärkelsen delas ut i tre olika kategorier. Till Årets människorättsförsvarare utsågs Ljubov Kavaljova, mor till Uladzislau Kavlajou, som dömdes till döden för terrordådet i Minsks tunnelbana 2011 och avrättades i mars 2012. Kavaljova har fortsatt kämpa för sonens upprättelse och bland annat anmält rättsprocessen till FN:s människorättskommitté, som nyligen slog fast att nämnda process varit bristfällig.

Andrej Patjobut medverkade i ceremonin via Skype

Årets journalist blev Andrej Patjobut, som inte kunde ta emot priset personligen eftersom han är belagd med reseförbud och inte får lämna sin hemstad, Hrodna. Patjobut är föremål för en pågående brottsutredning där han anklagas för att i artiklar ha gjort sig skyldig till förtal mot president Aljaksandr Lukasjenka.

I kategorin Årets advokat delades priset av Alvina Dryha och Alina Sjostak, som verkat som försvarsadvokater åt aktivister från ungdomsrörelsen Ung Front.

Källa: Nasja Niva

Alina Sjostak och Alvina Dryha