Mänskliga rättigheter kränks i samband med hockey-VM i Minsk

Östgruppens ordförande Martin Uggla och Volha Karatj från organisationen Nasj Dom
Östgruppens ordförande Martin Uggla och Volha Karatj från organisationen Nasj Dom

Inför hockey-VM i Belarus huvudstad Minsk om en månad har Lukasjenka-regimen rensat stadens gator från hemlösa och färdigställt ishockeyarenorna med hjälp av oavlönat tvångsarbete. Men för både det svenska och det internationella hockeyförbundet är det viktiga att världsmästerskapet blir ett bra arrangemang – inte hur förberedelserna har gått till.

– Internationella hockeyförbundet har fått rapporter om att arenorna och hotellen där lagen och domarna ska bo är på plats och klara. Det som sker därutöver är inget som vi kontrollerar. Hur det har byggts och om de (anställda) har fått lön är inte frågor som vi har haft på bordet, sade Christer Englund, ordförande i Svenska ishockeyförbundet och medlem i det internationella hockeyförbundets styrelse, under ett seminarium om hockey-VM i ABF-huset.

Sedan beskedet om att Belarus skulle anordna hockey-VM kom 2009 har Östgruppen tillsammans med andra svenska och internationella människorättsorganisationer arbetat för att mästerskapet ska flyttas till ett annat land.

– De mänskliga rättigheterna kränks som en direkt följd av VM. Socialt utsatta grupper, som hemlösa och missbrukare, döms till medicinsk tvångsvård och tvångsarbete. Utvecklingen har eskalerat de senaste månaderna. Det handlar om att man vill få bort de här människorna från gatorna i Minsk. Det har också förekommit att studenter har satts i tvångsarbete för att hjälpa till att få arenorna klara i tid, sade Martin Uggla, Östgruppens ordförande.

Han varnade för att Lukasjenka-regimen kommer att försöka utnyttja internationella spelare och andra besökare för att plocka politiska poäng på hemmaplan.

– Lukasjenkas främsta målgrupp är den inhemska befolkningen. De är hänvisade till de hårt kontrollerade statliga medierna och får inte ta del av utländska journalisters reportage som situationen i Belarus. Och de kommer att få se spelare, ledare och utländska supportrar som inför tv-kamerorna säger att VM är ett fantastiskt arrangemang.

För att minimera skadeverkningarna av att VM hålls i Belarus uppmanar Martin Uggla det svenska landslaget att bara medverka i de aktiviteter som är direkt kopplade till hockeytävlingarna.

– Det handlar om att inte ställa upp på bild med Lukasjenka och andra regimföreträdare och intervjuer för de statliga massmedierna.

Christer Englund kunde dock inte ge några sådana garantier.

– Jag åker till Vitryssland för att representera det internationella hockeyförbundet och genomföra ett mästerskap. Det blir en balansgång mellan att vara politiskt korrekt och visa respekt för en arrangör. Under VM ser jag Lukasjenka som en arrangör för ett hockey-VM.

Regimens rädsla för att kritiska röster ska komma till tals i samband med mästerskapet gör att Volha Karatj, från den belarusiska organisationen Nasj Dom, och andra oppositionella löper stora risker att fängslas.

– Det är möjligt att alla ledare för civilsamhället och oppositionen har gripits och sitter i fängelse under VM. Regeringen kommer att göra allt för att vi inte ska kunna träffa utländska journalister och berätta om vad som händer i Belarus, säger hon och tillägger att propagandan redan har haft effekt.

– Den främsta interna kritiken mot Lukasjenka har tidigare handlat om att han har isolerat Belarus. Därför är det viktigt för honom att visa att han är en handlingskraftig man som har många viktiga utländska kontakter. Inslag, som det där han kramar om det internationella hockeyförbundets ordförande, har redan gjort honom väldigt populär i Belarus.

Hon anser att större krav borde ha ställts på Belarus för att landet skulle ha tilldelats VM.

– Hockey-VM är väldigt viktigt för Lukasjenka. Om ett villkor för att få arrangera mästerskapet hade varit att de elva politiska fångarna skulle friges och att inga nya oppositionella skulle fängslas under 2014 är jag säker på att det inte skulle finnas några politiska fångar i de belarusiska fängelserna nu, säger hon.

Hon anser också att de pengar som läggs på VM-satsningen hade kunnat användas mycket bättre.

– Det saknas tusentals sängplatser. Därför har det förutom ishockey-arenor även byggs hotell. Hur mycket det har kostat är oklart, men det är säkert att pengarna skulle ha kommit till mycket bättre nytta inom vården och skolan.