Migranter fast vid polska gränsen

Ett trettiotal migranter – som säger sig vara från Afghanistan – sitter sedan två veckor fast vid den belarusisk-polska gränsen. De släpps varken in i Polen eller tillbaka till Belarus, rapporterar Belsat.

De flesta i gruppen är män men där finns också fyra kvinnor och en femtonårig flicka. Med sig har gruppen även en katt, som förvaras i en kartong men som ibland får komma ut och röra på sig i koppel. Tidigare fanns ytterligare ett tjugotal personer på platsen. Det var irakiska kvinnor och barn som sedan fick återvända in i Belarus.

Till volontärer från organisationen Ocalenie ska personer i gruppen ha sagt att de färdats i 26 dagar instängda i en lastbil för att komma fram till gränsen, och att människosmugglarna använde våld mot dem. Migranterna ska ha lyckats ta sig in i Polen men där fångats in i mindre grupper varefter de samlat förts tillbaka till gränsen för att tvingas återvända. De säger att de inte vill ha mat och dryck och de äter bara så mycket som behövs för att överleva. Kvinnorna intar nästan ingenting, säger Ocalenie, eftersom de inte har möjlighet att gå på toaletten.

Situationen utgör en fortsättning på vad EU beskriver som ett hybridangrepp från diktatorn Lukasjenkas sida. Sedan i maj stoppar inte belarusiska gränsvakter migranter från att gå över gränsen till EU-länderna. I första hand har det gällt Litauen, men sedan det landet började ta i med hårdhandskarna mot migranterna försöker en del av dem i stället att ta sig in i Lettland och Polen.

Polens gräns mot Belarus är nästan fyrtio mil lång men går delvis längs floder. Landets försvarsminister sa i dag att man ska skicka fler soldater som förstärkning till gränsvakterna och även sätta upp ett två och en halv meter högt stängsel. Litauen har fått taggtråd från Ukraina och Estland och planerar att sätta upp ett fyra meter högt nätstängsel. Lettland har utlyst nödläge i gränstrakterna, för att kunna skicka tillbaka migranter och låta bli att ta emot deras asylansökningar.

Litauen hävdar att Belarus inte bara passivt släpper förbi migranter utan även aktivt bidrar till människoströmmen. EU-kommissionären Ylva Johansson ska vid ett möte nyligen ha låtit sig övertygas om att så verkligen är fallet.

Motivet till det belarusiska agerandet var Litauens värdskap för den belarusiska oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja och att landet har gått i spetsen för sanktioner mot Belarus, något som blev akut efter händelsen med Ryanairplanet 23 maj. Även Polen står bakom den belarusiska oppositionen och i och med EU:s tydliga ställningstaganden och sanktioner går konfliktlinjen mellan unionen som helhet och regimen i Minsk.