Migrantsamling vid polska gränsen

Under morgonen begav sig över tusen migranter tillsammans mot den polska gränsen för att försöka ta sig över den till fots. Belarusiska gränsvakter och inrikestrupper övervakade karavanen men lät den hållas medan Polen förklarade sig berett att hålla gränsen.

Migrantskaran närmade sig gränsövergången i Bruzgi utanför Hrodna men undvek själva gränsstationen, vek ned i skogen och har sedan försökt ta sig förbi stängslen vid gränsen.

Det polska utrikesministeriet hävdar att belarusisk väpnad personal styr migranterna och att det samlade försöket att korsa gränsen är en planerad provokation från Lukasjenkaregimens sida.

– Belarus vill framkalla en allvarlig incident, sa vice utrikesministern Piotr Wawrzyk, förmodligen med skottlossning och förluster.

Polens sextontusen man starka gränsbevakning har tidigare fått förstärkning av 1300 man via EU:s gränskontrollmyndighet Frontex och stöds dessutom av tolvtusen polska soldater och poliser. Landets premiärminister Mateusz Morawiecki sa i dag att gränsen inte bara är en linje på kartan utan ”helig” och att generationer av polacker har spillt sitt blod för den. Regeringen sammankallade under dagen en krisstab för att hantera situationen.

Nato fördömde Belarus agerande och förklarade sig vara redo att bistå Polen. Putins presstalesman Dmitrij Peskov sade sig vara övertygad om att Belarus gör vad det kan för att hålla den ”besvärliga” situationen ”inom lagens ramar”. Det ryska utrikesministeriets talesperson Marija Zacharova påminde å sin sida om att Polen hade varit med och ”förstört” Irak genom den USA-ledda invasionen 2003 och därför nu gott kunde ta emot en del irakier. Många av migranterna är från Irak.

Litauen rapporteras också ha förstärkt gränsbevakningen i dag. Landet stod i fokus för krisen då den tog fart i somras men därefter började fler migranter att i stället försöka bege sig till Polen.

Ett tiotal migranter rapporteras ha dött sedan krisens inledning, huvudsakligen vid den polska gränsen. Litauens inrikesminister Agné Bilotaité försäkrade i går att man gör vad man kan för att minska migranternas umbäranden.

Belarus slutade att hindra den illegala migrationen till EU-grannarna efter att EU reagerat med ett fjärde sanktionspaket på Ryanairincidenten 23 maj. De berörda länderna och EU hävdar även att Lukasjenkaregimen har en mer aktiv roll i migranttrafiken.