Mikola Autuchovitj verkar underjordiskt

Aktivisten och tidigare politiske fången Mikola Autochovitj verkar sedan april förra året underjordiskt, för att hålla sig undan myndigheterna. Om det berättar han i en intervju med Belsat.

Autuchovitj var under 00-talets första år känd som taxiföretagare och företagaraktivist i hemstaden Volkovysk och försökte 2004 ställa upp i parlamentsvalet. 2006 dömdes han till tre och ett halvt års fängelse för skattebrott, och erkändes som politisk fånge.

Snart efter frisläppandet greps han igen och satt fängslad från 2009 till 2014. Inledningsvis hade han anklagats för förberedande av attentat mot vice skatteministern och guvernören i Hrodnalänet, och dessutom för att ha tänt eld på den lokala polischefens hus. Men i slutändan dömdes han bara för påstått vapenbrott. Återigen erkändes han som politisk fånge.

Tiden i fängelset präglades av svåra prövningar för Autochovitj.

Ett par år efter frigivningen tog han initiativ till en ny organisation som skulle arbeta för just fångars rättigheter, Tajmakt, och ta över efter det tidigare Platforma vars ledare då satt fängslade. Han var även med och försökte stara en ny företagarorganisation för marknadshandlarna som vid den tiden protesterade mot nya statliga pålagor.

En händelse i mars förra året ändrade dock förutsättningarna för Autochovitjs fortsatta aktivism.

Han och hans vänner hade via Ryssland rest till Lettland med bil. På vägen tillbaka stoppades de av den ryska gränsbevakningen och hölls kvar ett dygn medan deras ägodelar och bil kontrollerades. Civilklädda personer – som Autochovitj antar var från den ryska säkerhetstjänsten FSB – lät förstå att de hade fått ett tips från sina belarusiska kollegor om att det skulle finnas narkotika i bilen.

Till saken hör att Autuchovitj inte färdades i sin egen bil, eftersom det några veckor tidigare hade lossnat en skärm från denna. Han trodde nu att någon hade försökt placera narkotika i bilen men samtidigt råkat förstöra den.

Misstankarna stärktes av den omfattande och märkbara övervakningen från KGB:s sida, berättar han för Belsat. Att avtala möte med någon via telefon kunde innebära att personen strax därefter kallades till sin chef som ville veta vad det skulle handla om. Autuchovitjs företagarbekanta kallades också till skatteinspektionen där KGB väntade för att fråga ut dem om honom.

För att undvika att återigen hamna i fängelse på fabricerade grunder, slutade han i april förra året att använda belarusiska telefoner och började vistas på hemlig adress. Många trodde att han emigrerat men för Belsat berättar han att han är kvar i Belarus och fortfarande efter bästa förmåga arbetar mot övergrepp i rättssystemet.

– Det har blivit så att jag specialiserar mig på rättsfall med oskyldigt anklagade barn, säger han till Belsat. Och förstås den brottsliga korruptionen inom utredningsmyndigheten, åklagarmyndigheten och domstolarna. Namnen på sådana aktörer återkommer ofta i olika fall. Jag för en lista över dem som kränker medborgarnas rättigheter i Belarus. En sådan databas kommer vi att ha nytta av i framtiden.

Källa: Belsat 1, 2