Miljöprotest nådde makthavarna i Brest

Vid söndagens protest mot batterifabriken i Brest bjöds deltagarna in att träffa stadens borgmästare och i dag fick de även träffa landshövdingen. Fabriken – som håller på att testköras – klarar inte de officiella utsläppskraven och kan nu komma att stoppas.

Icke-tillståndsgivna protester mot batterifabriken IPower äger rum varje söndag på det centrala Lenintorget, utan plakat och med svepskälet att man samlas för att mata duvorna. Det som väcker oro är utsläpp av blyoxid. Även djärvare protestmarscher har förekommit. Ibland griper och bötfäller polisen en del av de mer aktiva protestdeltagarna.

Batterifabriken i Brest jämte pappersbruket i Svetlahorsk – två lokala miljöfrågor – har på senare år gett upphov till de kanske mest uthålliga och märkbara protesterna i Belarus.

Nyligen rapporterades att de protesterande i Svetlahorsk hade fått gehör hos miljöministeriet. Och vid söndagens möte i Brest dök chefen för stadens ideologiförvaltning upp. Han bjöd in de omkring tvåhundra närvarande till ett möte med borgmästaren Aljaksandr Rahatjuk, som sedan direkt ägde rum i aulan i Fackföreningsfederationens regionala högkvarter.

Bakgrunden var ett officellt utlåtande om att batterifabriken inte klarar miljökraven.

Fabriken började byggas i slutet av 2017 och skulle ha tagits i drift i augusti förra året, men starten har skjutits upp. Under våren inleddes vad som sägs vara testkörningar. De protesterande menar dock att det i själva verket inte är frågan om test utan att man tjuvstartat full produktion trots att utsläppsproblemen inte är lösta. Sedan början av maj övervakar de fabriken och filmar och fotograferar vad som sker där.

Vid mötet med borgmästare Rahatjuk var denne kritisk mot fabriken, öppnade för att hela projektet kunde vara ett misstag, och sa att om han tillåter fabriken att släppa ut mer bly än normen ”så är jag helt enkelt en brottslig”. Han lovade att förhålla sig objektivt och konstaterade att det just nu saknas förutsättningar att starta full produktion.

Från mötesdeltagarna framfördes krav att han snarast skulle stänga fabriken helt.

– Den där svarta röken kommer från en skorsten i den del som producerar blyoxid, sa Dzemjan Lepjasevitj som är en av protestledarna. Men det är inte svart rök, det är konkret blyoxiddamm. Det är det farligaste ämnet som produceras i Brests län. Vem ska svara för det?

Borgmästare Rahatjuk bjöd in de församlade till ett nytt möte med landshövdingen Anatol Lis i dag, onsdag. Detta ägde rum på förmiddagen. Femton representanter för de protesterande fick träffa Lis och informerade honom i detalj om sina synpunkter på fabriken.

Lis sa att en del av informationen var ny för honom. Han lovade att snarast kontrollera den och om allt bekräftades skulle han stoppa fabriken. Beslutet utlovades i denna eller nästa vecka.

Källa: Brestskaja Gazeta 1, 2