Minimalt straff för brutalt gripen oppositionell

Vjatjeslau Siutjyk (näst längst till vänster) bland andra oppositionsledare under den demokratiska torgkongressen förrförra helgen.
Vjatjaslau Siutjyk (näst längst till vänster) bland andra oppositionsledare under den demokratiska torgkongressen förrförra helgen.

En dryg månad efter det brutala gripandet av Vjatjaslau Siutjyk dömdes han för ohörsamhet mot ordningsmakten till lägsta möjliga bötesstraff.

Siutjyk är en av ledarna inom organisationen Razam, Tillsammans, som under vintern utmärkte sig i torghandlarnas protester mot dekret 222. Han är en veteran inom den belarusiska oppositionsrörelsen och blev på 90-talet en av de första som hungerstrejkade mot Lukasjenkoregimen.

Tiden mellan presidentvalen 2010 och 2015 tillbringade han i ukrainsk exil.

Det var vid tretiden natten till 19 april i år som Siutjyk stoppades av polis vid ingången till huset där han bor. Där höll de först kvar honom, sedan misshandlade de honom, och till sist förde de honom till en polisstation där han anklagades för att ha svurit åt poliserna. Anmälan mot Siutjyk var dock så bristfällig att domaren tvingades skjuta upp rättegången två gånger. Först i går kunde domen avkunnas. Siutjyk får böta tio basbelopp, 2,1 miljoner rubel, motsvarande knappt niohundra kronor. Han tänker överklaga domslutet.

Källa: Belpartizan