MR-försvarare hotas av långt straff

25-åriga valövervakaren Maryja ”Marfa” Rabkova, som suttit häktad sedan i september, beskylls nu för ytterligare brott.

Rabkova arbetar sedan 2018 för Belarus ledande människorättsorganisation Vjasna. Kring valet i augusti organiserade hon volontärer för valövervakning och observation av de inledande protesterna. Hon ägnade sig också åt att hjälpa gripna och deras anhöriga med praktiska problem och åt att dokumentera de hundratals fall av misshandel och tortyr som förekom de första dagarna efter valet.

Redan 2016 hade Marfa Rabkova relegerats från universitetet på politiska grunder, men studerade nu vid Europeiska humanistiska universitetet i Vilnius.

17 september greps Marfa tillsammans med sin make. Maken tvingades bistå polisen i en husrannsakan i parets hem, där bland annat tre och ett halvt tusen euro beslagtogs. Enligt maken rör det sig om deras privata besparingar men Marfa sitter sedan dess häktad anklagad för att ha finansierat och organiserat ordningsstörningar.

Vjasna och Amnesty har erkänt henne som politisk fånge.

Nu har anklagelserna utökats till att även omfatta hets mot myndigheterna och deltagande i en brottslig grupp.

Därutöver ska ett tv-reportage nyligen ha visats där Marfa beskylls för att som anarkist vara inblandad i brandattentat mot skattekontoret i Homel för fyra år sedan samt mot en byggnad i Ukraina för fem år sedan.

Vjasna skriver att hon nu hotas av upp till tolv års fängelse. Organisationen förmedlar också en kommentar från Marfa där hon menar att anklagelserna är tagna ur luften. Hon uppfattar dem som ett sätt att fortsätta hålla henne frihetsberövad när häktningstiden nu snart går ut för de första anklagelserna.

Östgruppen ser gärna att man skriver brev till Marfa i häktet.