Fortsatt protest trots många gripna

Under parollen ”marsch mot fascism” ägde i går ännu en söndagsprotest rum. Regimen har samtidigt inlett en brottsutredning mot en journalist som häromveckan rapporterade omständigheter kring Raman Bandarenkas död.

Protesterna i Minsk fortsätter i mindre skala än tidigare. I går söndag hade myndigheterna liksom förut stängt ned centrala t-banestationer och mobilt internet i centrum, men protesterna genomfördes i ett mer decentraliserat format. I stället för att försöka sammanstråla i en stor demonstration samlades man till flera mindra manifestationer i de olika stadsdelarna.

Människorättsorganisationen Vjasna har identifierat nära fyrahundra gripna demonstranter i Minsk och på andra håll. Polisen använde vid ett tillfälle chockgranater. Den rapporterar å sin sida också om försök att blockera trafiken och att sabotera järnvägsförbindelserna genom att dra elkablar mellan spåren.

Även i dag fortsatte de småskaliga protesterna med en kombinerad pensionärs- och läkarmarsch i Minsk.

Det dödsfall som inträffade i förrförra veckan har resulterat i en brottsutredning om röjande av läkarsekretess. Dels mot en anestesiläkare vid akutsjukhuset i Minsk och dels mot journalisten Katsiaryna Barysevitj från den ledande oberoende nyhetsportalen tut.by. Båda befinner sig i KGB:s häkte och exakt vad anklagelserna handlar om är oklart. Men sannolikt rör de ett publicerat dokument som visade att den avlidne Bandarenka inte hade alkohol i blodet. Regimen har hittills i olika sammanhang vidhållit att Bandarenka var berusad.

Barysevitj är en av nio journalister som för närvarande anklagas för brott.

Sex av dem hör till den stora skara som nyligen anklagats för massupplopp. En av dessa, Katsiaryna Andrejeva från Polen-baserade Belsat, hålls dessutom häktad som påstådd organisatör.

Av de två återstående brottsanklagade journalisterna är en Jahor Martynovitj från tidningen Nasja Niva. Han anklagas för förtal efter att ha rapporterat ett vittnesmål om att landets vice inrikesminister skulle ha deltagit i misshandeln av gripna efter valet. Den andre brottsanklagade journalisten är Siarhej Satsuk som påstås ha tagit mutor. Om Satsuks fall rapporterade iöst.nu i våras. Han är sedan länge på fri fot men har anmälningsplikt hos myndigheterna och är belagd med yppandeförbud.

Därutöver grips oberoende journalister rutinmässigt och döms till lindrigare administrativa straff för att ha deltagit i de otillåtna manifestationer som de rapporterar om.