Njakljajeu sjuk i arresten

Poeten och före detta presidentkandidaten Uladzimir Njakljajeu genomled en hypertensiv kris – skenande blodtryck – under sitt arreststraff i veckan. Det var fjärde gången sedan i mars.

Njakljajeu greps av polis i lördags och släpptes ut i går torsdag. De fem dagarnas arrest var straffet för hans deltagande i en demonstration 17 februari. Han avtjänade dem i Akrestsinafängelset i Minsk.

Vid gripandet invände Njaklajeu att han hade sjukintyg och ännu inte hade hämtat sig från tidigare hypertensiva kriser. Han drabbades av en sådan i samband med ett annat frihetsberövande i Brest i mars, och genomled ytterligare två under april.

Njakljajeus protest fick dock inget gehör.

Då han blev sjuk i Brest upplevde han att detta skrämde fångvaktarna, som snabbt skickade honom till sjukhus. Denna gång förhöll de sig betydligt hårdare. De dröjde länge med att kalla in ambulanssjukvårdare och sa då att de själv kunde ta hand om fången.

Den hårda behandlingen tog sig även andra uttryck. Njakljajeu placerades i en cell med hemlösa som led svårt av löss, han fick ta emot papper men nekades en penna att skriva med. Han befarar att man avsiktligt utsätter hans hälsa för risker i syfte att bli av med honom.

Vid frisläppandet i går fick Njakljajeu en kallelse till domstol på onsdag, då han ska ställas till svars för den otillåtna manifestationen 1 maj. Polisen lät förstå att han hade 15 dagars arrest att vänta.

Njakljajeu har medicinerats för högt blodtryck sedan 2010 års presidentval, där han kandiderade, och efter valdagen misshandlades av polis och fängslades.

Källa: belaruspartisan.org