Ny fas i protesterna

Sjuhundra personer ska enligt inrikesministeriet ha gripits under den fjärde kvällens protester. Samtidigt tycks internet fungera något bättre än tidigare och manifestationer äger rum under mer ordnade former.

Under gårdagen samlades kvinnor, många klädda i vitt och med blommor i händerna, i solidaritetskedjor runtom i landet. Polisen skingrade dem och grep på en del håll deltagarna, men utan våld. I dag på förmiddagen fortsatte liknande aktioner att äga rum.

En annan uppmärksammad aktion genomfördes i går av läkare som samlades vid det medicinska universitetet i Minsk, i en manifestation mot polisvåld och till stöd för en gripen kollega. Landets hälsominister Uladzimir Karanik kom till platsen, menade att läkarna lät sig utnyttjas i politiska syften och varnade för hårdhändta polistillslag om provokatörer skulle lyckas nästla sig in bland dem.

I dag manifesterade även ett åttiotal medarbetare vid den statliga filharmonin utanför sin arbetsplats. De sjöng och höll upp plakat med texter som ”Stoppa våldet”, ”De stal min röst” och ”Vi belarusier är fredliga människor”.

Från flera större arbetsplatser rapporteras om missnöje. Försök att organisera politiska strejker har dock hittills inte lyckats. I skrivande stund har arbetare vid lastbilsfabriken BELAZ i Zjodzina samlats på företagets gård, och vill att direktören skriver under ett brev med krav på nyval.

Med närmare sjutusen gripna under de senaste dagarna rapporteras nu också om överfulla häkten. Personer som erhållit bötes- i stället för arreststraff och därför hunnit släppas ut ur Akrestsinahäktet i centrala Minsk vittnar nu om godtyckliga gripanden, misshandel med batonger, och andra avsiktliga plågor såsom brist på vatten, mat och hygienmöjligheter.