Ny handlarprotest på Oktobertorget i Minsk

Vädret var dåligt och enligt en uppgift bestod deltagarna mest av handlare som rest till Minsk från regionerna för att vara med.
Vädret var dåligt och enligt en uppgift bestod deltagarna mest av handlare som rest till Minsk från regionerna för att vara med.

Som bestämt vid förra måndagens protestmöte samlades även denna vecka marknadshandlare och oppositionspolitiker på Minsks centrala Oktobertorg, för att protestera mot dekret 222. Vädret var dock dåligt och deltagarantalet lägre, sannolikt ett par hundra.

Mikola Statkevitj hade innan mötet uppmanat handlarna att samlas vid presidentadministrationen – som ligger ovanför Oktobertorget – för att lämna in sina krav skriftligen. Där väntade han också tillsammans med de andra oppositionspolitikerna Uladzimir Njakljajeu och Pavel Sevjarynets, men uppslutningen från handlarna blev liten.

Då presidentadministrationens reception meddelade att de dessutom måste vänta i två timmar innan de kunde lämna in klagomålen beslöt de att strunta i det och förenade sig med protesten nere på torget.

Anatol Ljabedzka höll ett anförande där han bland annat menade att markhandshandlarnas ohållbara situation är ett utslag av den allmänna ekonomiska politiken och krävde regeringens avgång. När polisen, som väntat på torget redan innan protesten började, försökte ta sig fram till Ljabedzka stoppades de först av en mänsklig kedja men släpptes sedan fram. De upprättade anmälningar mot mötets organisatörer och antecknade namnen på flera av deltagarna.

Sex snöröjningsmaskiner dök också upp och trängde undan mötet en bit från platsen där man från början hade samlats, invid Republikpalatsets huvudingång.

Marknadshandlaren Ales Makajeu, ledare i rörelsen TIllsammans, avslutade mötet. Man beslöt att samlas igen nästa måndag klockan tre.

Källa: Belpartizan