Ny konstitution utlovas

Belarus diktator Aljaksandr Lukasjenka flaggade i dag för en ny konstitution och antydde att han kan dela med sig av makten.

I ett tv-sänt framträdande kallat ”Stort samtal med presidenten” sa Lukasjenka att en ny konstitution kunde antas inom ”betydligt mindre” än fem år. Han har tidigare uppdragit åt Konstitutionsdomstolen att börja arbeta fram ett utkast till en sådan konstitution.

Den nuvarande konstitutionen antogs 1994 – samma år som Lukasjenka kom till makten – men ändrades två år senare efter en folkomröstning som gav honom diktatoriska maktbefogenheter. Så sent som för ett år sedan umgicks han med planer på att återigen hålla en folkomröstning king konstitutionsändringar, men fick kalla fötter efter att en armenisk sådan ledde till att regimen där föll.

På senare tid har Centrala valkommissionens ordförande hänvisat till behovet av en ny konstitution för att skjuta frågan om vallagsreformer på framtiden. OSSE och Väst kräver sedan länge förändrad lagstiftning som ska göra belarusiska val mindre förhandsriggade.

– I dag lutar jag åt att vi måste anta en ny konstitution, sa Lukasjenka i tv-sändningen. Vi får lov att stärka andra maktgrenar, den verkställande och lagstiftande. Kanske behöver vi också – men bara efter en seriös analys – göra något med valsystemet. Införa eller inte införa ett proportionellt system, eller stå fast vid majoritetsval. Det blir lätt att göra. Erfarenhet finns redan från både Ryssland och Kazachstan och andra länder. Vi ska studera den.

I tv-sändningen togs även de förestående valen till presidentposten och parlamentet upp. Eftersom de denna gång båda råkar infalla i augusti-september 2020 förväntas ett av dem tidigareläggas, förmodligen till 1 december i år. Lukasjenka sa i dag att han inte behöver något tidigarelagt val vilket tycks innebära att det blir parlamentsvalet som tidigareläggs.

Lukasjenko lovade att valen skulle präglas av konkurrens och att han själv inte skulle göra något för att höja sin eller någon annans popularitet. Han varnade samtidigt oppositionspolitiker för att försöka undergräva stabiliteten, i klartext protestera mot valfusk.

Källa: Naviny 1, 2