Ny organisation vill arbeta för fångars rättigheter

Mikalaj Autuchovitj är själv före detta politisk fånge.

En ny organisationen kallad TajmAkt erhöll i december officiell registrering hos de lokala myndigheterna i Minsk. Nu hoppas man kunna verka för fångars rättigheter och har öppnat en hjälplinje på telefon för intagna och deras anhöriga.

Bakom initiativet står bland annat den kände demokrati- och företagaraktivisten Mikalaj Autuchovitj, som säger att man hoppas kunna fylla tomrummet efter det numera nedlagda Platforma. De som tidigare drev Platforma, Andrej Bandarenka och Michail Zjamtjuzjny, sitter numera själva i fängelse och betraktas som politiska fångar. Deras egen tillvaro i fängelset präglas också av förföljelse och kränkningar.

Officiell grundare till TajmAkt är Vasil Zavadski, själv tidigare (2008-2010) chef för hälsovården inom fängelsesystemet. Zavadski underströk vid en presskonferens i Minsk i förra veckan att TajmAkt ”är inriktat på konstruktivt arbete”.

– Vi har inte bildat en organisation för att skapa problem för kriminalvården eller andra myndigheter, sa han. Vill vill hjälpa dem att lösa problem. Vi har skickat ett första brev till kriminalvården med förslag om konstruktivt samarbete. Tyvärr kom det bara ett formellt svar.

På senare tid har flera fall av fängelseövergrepp, ibland med dödlig utgång, uppmärksammats. I ett av dessa fick en fängelseläkare ensam bära ansvaret för en fånges död, och betraktades av många som ett bondoffer från myndigheternas sida.

Källa: Vjasna