Ny politisk fånge i Belarus

jaromenak
Uladzimir Jaromenak

Uladzimir Jaromenak dömdes idag till tre månaders fängelse av en domstol i Minsk. Belarusiska (vitryska) människorättsförsvarare anser att domen är politiskt motiverad och betraktar därför Jaromenak som politisk fånge.

Jaromenak var en av de oppositionella som fängslades efter presidentvalet i december 2010. Han dömdes till tre års fängelse men benådades sommaren 2011. Han fortsatte dock sitt politiska engagemang och har fängslats flera gånger i samband med olika aktioner efter benådningen. I våras blev han därför satt under så kallad förebyggande övervakning, vars regelverk han nu anses ha brutit mot, eftersom han enligt de två poliser som vittnade mot honom inte befann sig i hemmet när dessa gjorde ett kontrollbesök.

Jaromenaks advokat påtalade flera felaktigheter i den rapport som poliserna upprättat, bland annat saknades angivelser om tidpunkt för kontrollen.

I ett uttalande i juli konstaterade den belarusiska människorättsorganisationen Vjasna att den rättsliga förföljelsen av Jaromenak är uteslutande politiskt motiverad och syftar till att dels stoppa hans politiska verksamhet, dels skrämma andra oppositionella till tystnad.

Källa: Radio Svaboda