Ny rättegång mot Palijenka

Anarkisten och den tidigare politiske fången Dzmitrij Palijenka skulle i går återigen ställas inför rätta, men domaren insjuknade. Processen ska äga rum bakom lyckta dörrar.

Palijenka greps våren 2016 vid en så kallad Critical Mass-manifestation, en organiserad cykeltur till stöd för cykeln som hälsosamt transportmedel. Critical Mass är en internationell rörelse som har funnits sedan 1992. Cyklisterna han knappt starta innan de prejades av polisen, misshandlades och kastades in i en skåpbil. Under tumultet ska en polismans jacka ha gått sönder då Palijenka gripit tag i den för att hindra honom att slå en kamrat.

Efter en längre tid i häkte dömdes han till två års villkorligt fängelse för våldsamt motstånd och dessutom för spridande av pornografi. Det senare brottet bestod i att han tre år tidigare på Facebook skulle ha delat ett klipp från när en statsstyrd kanal råkade sända ett porrinslag, en episod som fick stor spridning i sociala medier. Palijenka ålades också att genomgå behandling mot alkoholism.

Efter att i mars 2017 ha dömts till kortare arreststraff för två administrativa förseelser (skanderande under en rättegång mot anarkistiska fotbollshuliganer och deltagande i protesterna mot den kommersiella exploateringen av Kurapatyområdet med massgravar från stalintiden) förvandlades det villkorliga straffet till ett reellt. Palijenka fick tillbringa ett och ett halvt år i fängelse innan han frigavs i oktober förra året.

Under tiden erkändes han som samvetsfånge av Amnesty International. Organisationen ifrågasatte bevisningen kring den sönderrivna jackan och menade att anklagelserna mot Palijenka bottnade i hans fredliga nyttjande av yttrande- och mötesfriheten.

I januari i år greps han så misstänkt för skadegörelse – bestående i anarkistiskt klotter på en husfasad – men släpptes efter några dagar. Redan i mars greps han dock återigen, nu för att i ett trapphus ha använt pepparsprej mot en man. Omständigheterna kring händelserna är oklara men enligt brottsanklagelsen ska Palijenka ha angripit mannen som svar på att denne sagt åt honom att inte röka i trappen.

Till den tidigare klotteranklagelsen lades även klotter i Kurapaty samt hets mot folkgrupp och förolämpning av statstjänsteman. Hetsat ansågs Palijenka ha gjort mot polisen och förolämpningen var riktad mot den nu avgångne inrikesministern Ihar Sjunevitj.

Palijenka har suttit häktad sedan gripandet i mars och genomförde nyligen en veckolång hungerstrejk, i samband med att han placerades i straffcell för disciplinbrott.

Nyligen meddelades att rättegången mot Palijenka – som skulle ha inletts i går – kommer att hållas bakom lyckta dörrar. På vilken formell grund så sker är oklart men skulle ha meddelats vid rättegångens inledning. Denna har dock skjutits upp med hänvisning till att domaren insjuknat. Sex belarusiska människorättsorganisationer – däribland Vjasna och Belarusiska Helsingforskommittén – har meddelat att en process bakom lyckta dörrar kommer att leda till att de återigen erkänner Dzmitrij Palijenka som politisk fånge.

Källor: Naviny.by, Vjasna