Ny stor manifestation blockeras

En ny stor manifestation för valutmanaren Svetlana Tsichanouskaja i kväll blockeras av myndigheterna. Alla mötesplatser är upptagna, och hennes medarbetare varnas för att genomföra ett otillåtet möte.

Förra torsdagens valmöte samlade omkring fyrtio tusen människor, en aldrig tidigare skådad mängd inför ett val i diktaturens Belarus. I kväll planerade Tsichanouskajas stab att upprepa rekordet på Folkens vänskapspark i Minsk.

Statsmyndigheterna sade sig dock redan ha lovat bort platsen till järnvägsarbetarna, som i Belarus är en militär institution, och som i kväll ska fira sin egen årliga högtidsdag. Tsichanouskajas stab överklagade beslutet och försökte i morse ändå sätta upp sin scen i parken, men hindrades av polisen. Då hade järnvägsarbetarna också börjat lägga ut en räls i förbedelse för sin festlighet.

Vid en rundtur visade det sig att även andra platser i staden där massmöten normalt ska kunna hållas var upptagna, av gräsplantering, gräsbevattning, och ett ”öppet hus” för fortbildningsinstitutioner. Efter en varning om konsekvenserna av att hålla ett otillåtet möte har Tsichanouskajas stab nu beslutat att ställa in kvällens evenemang.

Hon ska dock besöka fortbildningsinstitutionernas evenemang på Kievtorget, meddelar man, och öppnar därmed ändå för något slags väljarmöte i oklart format. En polisavspärrning har därefter hastigt upprättats där de som kommer till platsen visiteras.

Efter tisdagens och onsdagens förtidsröstning uppgavs officiellt 12,75 procent ha kommit och röstat. Förtidsröstningen fortsätter i dag torsdag och fram till lördag och väntas bli föremål för sedvanlig manipulation med fabricerat högt deltagande och extra röster på Lukasjenka.

Ett initiativ där människor uppmanas att fotografera sina röstsedel tillsammans med sin id-handling och skicka in till en webbsida – för att möjliggöra en alternativ räkning av oppositionella röster – ifrågasattes i dag av Lukasjenka som menade att myndigheterna borde undersöka om detta är lagligt. En av initiativets funktionärer rapporterades också befinna sig hos säkerhetstjänsten KGB.

Hittills ska dock över åttahundratusen personer har registrerat sig i förväg på sajten, vilket pekar på att den kan komma att spela en roll för ifrågasättanden av det officiella valresultatet.