Ny stor söndagsprotest

Ännu en söndag deltog en stor mängd människor i den nu återkommade jätteprotesten i Minsk, med mindre demonstrationer även i landets regionala huvudorter. Polisen grep också några hundra demonstranter. Många av dem hårdhänt då de gjorde motstånd.

Liksom tidigare var centrala t-banestationer och mobilt internet avstängt, och polisen hindrade olika demonstrationskolonner från att sammanstråla med varandra. Ändå lyckades tiotusentals mötas upp vid Segerobelisken. Därifrån började de återigen gå mot Lukasjenkas arbetsresidens, Självständighetspalatset. Men innan de var framme vid avspärrningen vek de av och följde i stället andra rutter genom staden.

Tut.by ger ingen uppskattning av det totala antalet demonstranter men omkring hundratusen förefaller inte osannolikt. Enligt inrikesministeriet greps 442 demonstranter, drygt hälften i Minsk. (Ministeriet hävdar att bara tjugotusen demonstrerade över hela landet.)

I landets regionala huvudorter samlades mindre protester och demonstrationer, där deltagarna kunde räknas i hundratal eller något enstaka tusental. Mindre konfrontationer med kravallpolis ägde rum i bland annat Brest och Homel, då demonstrationsdeltagare gick i armkrok för att försvåra gripanden eller till och med trycka tillbaka polisen.

I Brest bemöttes detta med tårgas mot första ledets demonstranter, varefter några av dem greps. Då demonstranterna närmade sig en minibuss med gripna kamrater avlossade en kravallpolis också ett varningsskott upp i luften. Det ska ha varit en chockgranat som avlossades men den tycks inte ha briserat.

Enligt sociologen Aksana Sjelest som leder ett intervjuprojekt med deltagarna i de pågående protesterna så har förväntan på snara resultat minskat. Men beredvilligheten att fortsätta med protesterna länge har samtidigt ökat.

Även på lördagen ägde den nu traditionella kvinnomarschen rum. Där greps i Minsk omkring fyrahundra personer, möjligen fler. Även på en del mindre orter ägde gripanden rum.