Nya avslöjanden om polistortyr

Andrej Bandarenka

Ännu ett fall av polistortyr uppmärksammades nyligen i Belarus (Vitryssland). Den här gången var det poliser i staden Lida som hade torterat och förnedrat två bröder efter en konflikt på ett diskotek.

De allvarliga problemen med tortyr på häkten har blivit mer kända på senare tid, mycket tack vare människorättsorganisationen Plattform, som specialiserat sig på att försvara frihetsberövades rättigheter. Genom att dokumentera och publicera information om övergrepp inom inrikesdepartementets ansvarsområde har organisationen blivit en nagel i ögat på regimen. Plattform förbjöds också av myndigheterna för ett knappt år sedan, men fortsatte trots det med sin verksamhet.

Händelsen i Lida – som kom till allmänhetens kännedom via just Plattform – har fått rättsliga konsekvenser, men hittills bara för de män som misshandlades av polisen. Detta absurda faktum uppmärksammades i ett teve-reportage i kanalen Belsat för en vecka sedan. Plattforms ordförande Andrej Bandarenka kommenterar i inslaget situationen och konstaterar behovet av förändringar på systemnivå inom polisväsendet.

Teve-reportaget finns här, textat till svenska:

Efter att inslaget sändes meddelades Bandarenka att han nu utreds för förtal i samband med historien i Lida. Han säger sig dock inte vara orolig:

– Jag har inte begått något brott, det är jag säker på till hundra procent. Om polisledningen i Lida känner sig kränkt så borde man gå igenom sin personalstyrka och ta reda på vad det egentligen är för människor som arbetar hos dem, säger Bandarenka som inte har för avsikt att sluta informera om övergrepp mot frihetsberövade.

På tisdagen tog så ärendet en ny vändning när en brottsutredning plötsligt inleddes mot fem poliser som varit inblandade i misshandeln. Detta efter att ett tidigare beslut att avfärda en polisanmälan från bröderna omprövats av en överordnad chef vid utredningsenheten i Lida.

Källa: Belsat