Nya domar i vårdhärva

I går dömdes ytterligare sex figuranter i den korruptionshärva om vilken den undersökande journalisten Siarhej Satsuk slog larm, och för vilket han nu själv utreds för brott.

Härvan som uppdagades 2018 handlar om att mutor betalats i samband med försäljning av läkemedel och utrustning till den belarusiska sjukvården.

Tidigare dömda är landets vice hälsominister Ihar Lasitski, chefen för hälsovårdsstyrelsen i Hrodnalänet, chefen för försvarsministeriets krigsmedicinska styrelse, samt flera andra viktiga befattningshavare vid olika institutioner och företag. De avtjänar nu sina fängelsestraff.

I går föll domarna i en separat rättegång som ingår i samma härva. Den tidigare chefen för bolaget Belmedtechnika Aljaksandr Sjarak, och försäljningschefen vid samma företag, dömdes till sex och ett halvt respektive tre års fängelse för att ha tagit mutor. Tre andra affärsmän dömdes till husarrest i mellan två och två och ett halvt år för att ha gett mutor, och den 69-årige Ilja Karpovitj – som ska ha företrätt ett utländskt företag – dömdes för att ha gett mutor till sex års fängelse. Sjarak och Karpovitj har tillbringat de senaste två åren i häkte.

Rättegången ägde rum bakom lyckta dörrar. Detta med hänvisning till att bevisningen innehöll såväl kommersiella hemligheter som hemligstämplade dokument.

Som iöst.nu rapporterade i slutet av mars greps då den undersökande journalisten Siarhej Satsuk – redaktör för nättidningen Jezjednevnik – som 2018 hade avslöjat mutaffärerna.

Satsuk meddelade efter gripandet via ett öppet brev – inskickat till nyhetssajten tut.by flera månader i förväg – att han hade väntat sig en hämndaktion av detta slag. Han hade redan tidigare anklagats i den ledande regimtrogna dagstidningen Belarus Idag för att ha gått konkurrenters ärenden när han avslöjade de korrupta affärerna. Detta tycks också vara vad utredningen mot honom handlar om.

Hans medarbetare vid Jezjednevnik vädjade till president Lukasjenka. De påminde om att presidenten vid en presskonferens 2015 hade lovat stödja Satsuks kamp mot korruptionen, förutsatt att denne hade rätt.

Efter nio dagar släpptes Satsuk ur häktet, men utredningen mot honom fortgår. Han är belagd med yppandeförbud och har inte närmare kunnat berätta vad han anklagas för.

Källa: Naviny.by 1, 2