Nya namn till listan över regimkritiker med utreseförbud

"nekad utresa" - stämpel i Zjanna Litvinas pass

Igår morse tvingades Andrej Dynko, chefredaktör för den oberoende tidningen Nasja Niva, kliva av tåget vid gränsen mot Litauen. Gränspolisen uppgav inte något skäl till utreseförbudet. Dynko fick dock rådet att vända sig till sitt lokala migrations- och medborgarskapskontor i Minsk för information om sitt ärende – ett faktum som i belarusiska (vitryska) oberoende medier har uppfattats som ett indirekt erkännande av att en ”svart lista” existerar. Belarusiska myndigheter har konsekvent förnekat att så skulle vara fallet.

Tillbaka i Minsk förklarade Andrej Dynko att tidigare inofficiella uppgifter om att myndigheter skulle ha belagt sanktionsförespråkare med utreseförbud inte räckte som förklaring i hans fall. Enligt egen uppgift har Dynko nämligen aldrig gjort några officiella uttalanden i sanktionsfrågan. Han menar att myndigheterna helt enkelt håller de svartlistade personerna ”som gisslan”.

Idag förlängdes listan ytterligare när det belarusiska journalistförbundets ordförande Zjanna Litvina stoppades på Minsks flygplats. Zjanna fick vända vid gränskontrollen med en stämpel i passet som sade: ”utresa nekad”.

Litvina tillhörde de regimkritiker som nämndes redan när uppgifterna om en ”svart lista” först började cirkulera. Listan innehåller enligt uppgift 108 namn. Den senaste veckan har ett knappt tiotal personer nekats lämna landet.

Källor: BAZjBAZj-2BAZj-3Naviny.by