Nya sanktioner på måndag?

EU:s utrikesministrar kommer att behandla ett femte sanktionspaket mot Belarus på måndag. Det meddelade Europeiska rådets president Charles Michel i dag under ett besök i Warszawa.

Ett femte sanktionspaket med fokus på Lukasjenkas ”migrantattack” har varit väntat sedan en tid tillbaka, även innan gränskonflikten blev akut denna vecka. Michel som var i Warszawa för att träffa Polens premiärminister sa också att EU kommer att investera i gränsinfrastruktur men att pengarna inte bör gå till taggtråd.

EU:s utrikespolitiske representant meddelade i dag också att förhandlingar med länder i Mellanöstern ar resulterat i att flera flygförbindelser kommer att ställas in och att två belarusiska hederskonsulat i Irak stängs.

Även från Nato kom i dag nya solidaritetsdeklarationer gentemot Polen.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki beskrev å sin sida Lukasjenkas agerande som statsterrorism. Landets tidigare utrikesminister Radoslav Sikorski som numera är EU-parlamentariker påminde sina kollegor om de politiska försvinnandena i Belarus i slutet av 90-talet och gav stöd åt ett initiativ att ställa Lukasjenka inför en internationell tribunal så som just terrorist. Sikorski anklagade även Putin för att beskydda Lukasjenka och för att ha godkänt migrantattacken.

Angela Merkel som än så länge är Tysklands förbundskansler uppmanade i dag Putin att försöka påverka Lukasjenka. Putin föreslog att EU i stället talar direkt med Minsk.

Belarus försvarsministerium meddelade att ryska bombplan från och med i dag patrullerar längs gränsen, och även ländernas gemensamma jaktflygstyrkor skickades i dag upp. Också Belarus eget luftvärn höjer sin beredskap.

Polska företrädare publicerade under dagen flera videofilmer som man menar visar hur belarusisk väpnad personal medverkar i migranternas försök att ta sig över gränsen. Tidigare har rapporterats att två grupper migranter lyckats med detta. Bilder har även visats i belarusiska statsmedia på fyra skadade migranter med skärsår – av allt att döma från taggtråd – som ska ha pressats tillbaka av de polska gränsvakterna.

Det Lukasjenkalojala Röda korset i Belarus som tidigare varit med och levererat nödhjälp till migranterna vid gränsen annonserade i dag en insamlingskampanj och sa sig planera att leverera omfattande mängder livsmedel och filtar.