Nya uppgifter om Zavadski ignoreras

Utredningsmyndigheten kommer inte att undersöka den tidigare specialpolisen Jury Harauskis uppgifter kring tv-fotografen Dzmitryj Zavadskis försvinnande sommaren 2000.

Harauski berättade nyligen från en flyktingförläggning – någonstans i en tysktalande del av Alperna – genom Deutsche Welle utförligt om sin inblandning i de politiska morden 1999. Då försvann först den tidigare inrikesministern Jury Zacharanka, och sedan oppositionspolitikern Viktar Hantjar tillsammans med sin vän affärsmannen Anatol Krasouski. Harauski deltog enligt egen utsago i bortförandet av männen och var närvarande vid morden på dem. De ska ha skjutits ihjäl av den polisiära insatsstyrkan SOBR:s (SAChR på belarusiska) befälhavare Dzmitryj Paulitjenka med en pistol som Harauski hade medfört.

Året efter, 2000, försvann även tv-fotografen Dzmitryj Zavadski – en händelse som också brukar räknas som ett av de politiska försvinnandena trots att Zavadski till skillnad från de tidigare offren saknade politisk vikt. För Zavadskis bortförande dömdes 2002 också två män ur en annan insatsstyrka, säkerhetstjänsten KGB:s Almaz, som efter att ha fört bort honom skulle ha överlämnat honom till okända personer.

Harauski menar att SOBR var inblandat även i Zavadskis försvinnande. Även om han själv inte deltog säger han att hans kollegor den aktuella dagen kallades ut på ett okänt uppdrag.

Den försvunne kameramannens änka Svjatlana Zavadskaja skrev därför till Utredningsmyndigheten och uppmanade dem att undersöka uppgifterna. Nu har hon fått ett skriftligt svar som hänvisar till domen från 2002, och som hävdar att Harauskis uppgifter inte är skäl för förnyade undersökningar.  I en kommentar menar Zavadskaja att myndigheten duckar för frågan och att hon hade uppmanat den att undersöka om Harauskis kollegor kunde vara de icke identifierade män som Almaz-soldaterna skulle ha överlämnat hennes make till.

En liknande uppmaning om att förnyad undersökning har också gjorts av Anatol Krasouskis änka Iryna.

En kamratförening för före detta specialpoliser ledd av den utpekade mördare Dzmitryj Paulitjenka har medgett Harauskis tidigare tillhörighet till SOBR. Men den utmålar honom som notoriskt opålitlig och hävdar att han under sin tid i styrkan gick under öknamnet Råttan.

Källa: Naviny.by, Kamratföreningen Tjest