Nytt Babarykaparti och studentprotester

I går började läsåret i Belarus och några tusen studenter demonstrerade under större delen av dagen på Minsks gator.

Polisen störde demonstrationen, grep en del studenter och släppte dem senare för att minska uppslutningen, men avbröt inte protesten helt. I samband med att manifestationen avslutades greps dock ett tiotal studenter och dessutom åtta journalister och togs i förvar.

Journalisterna, varav åtminstone några arbetar för inhemska oberoende medier, anklagades för att själva ha deltagit i den icke-tillståndsgivna demonstrationen. De har sannolikt kortare arreststraff eller böter att vänta.

Demonstrerande studenter som intervjuades av Belsat talade om utbrett politiskt missnöje bland sina studiekamrater, men sa att hotet om relegering avhöll de flesta från att delta i protesten.

Den oppositionella stämningen bland landets studenter ligger kanske också bakom att Lukasjenkas 16-årige son Mikalaj, enligt uppgift, ska ha hoppat av från ett naturvetenskapligt program där han nu skulle ha börjat. Mikalaj Lukasjenka har hittills gått i en vanlig skola där han gjort bra ifrån sig.

En oväntad vändning häromdagen var att den häktade valutmanaren och förre Gazprombankdirektören Viktar Babaryka i en video annonserade bildandet av ett nytt parti – ”Tillsammans”. I videon förklarar Babaryka att bildandet av ett parti möjliggör långsiktigt politiskt arbete och framförallt finansering av detta. Han säger också att dess högsta prioritet är att verka för en reformerad konstitution.

Hans ombud Maryja Kalesnikava – som i den förmodade valvinnaren Svjatlana Tscihanouskajas frånvaro intagit en framskjuten position i protesterna – förklarade att videon hade spelats in innan Babaryka häktades i somras, anklagad för ekonomisk brottslighet. Kalesnikava ser ut att vara en trolig kandidat till partiledarposten.

Nya partier nekas dock rutinmässigt registrering i Lukasjenkas Belarus, och extraordinära omständigheter krävs om Tillsammans ska lyckas med detta. Sedan 1990-talet finns dessutom redan flera registrerade oppositionspartier. Att Babaryka och Kalesnikava inte i stället samverkar med dessa väcker frågor och kritik. Den traditionella oppositionen har dock haft en undanskymd roll i den senaste månadens protester.