Nytt protestmöte i Brest möttes av fula knep

Gårdagens manifestation i Brest växte efterhand till cirka femhundra deltagare.

I går söndag hölls ännu ett protestmöte mot dekret nummer 3, som schablontaxerar ”parasiter”. Myndigheterna tog i förväg till olika knep för att störa mötet.

Som Fokus Vitryssland rapporterat samlar protesterna mot dekret nummer 3 ovanligt många människor. Gårdagens manifestation i Brest lockade till en början drygt tvåhundra människor till det centrala Lenintorget, men antalet växte efterhand till femhundra. Efter ett inledande tal ställde man sig utanför stadshuset och skanderade tills borgmästaren gick med på att samtala med en del av deltagarna inne i byggnaden. Därefter gick man i samlad klunga längs Brests huvudgata, Masjerauavenyn.

Inför mötet hade polisen punktmarkerat ledande aktivister. Aljaksandr Kabanau hade två gånger gripits i grannstaden Bjarjoza och anmälts för ”lindrig huliganism”, vilket i regel betyder att man påstås ha svurit åt polisen. En annan aktivist, Natallja Papkova, hade gripits och förts till mentalsjukhus varifrån hon meddelade att hon inledde en hungerstrejk. Utanför aktivisten Pavel Kintjaks hem stod polis och väntade, redo att gripa honom när han gick ut.

Även de tillresta oppositionspolitikerna Anatol Ljabedzka från Förenade medborgarpartiet och kristdemokraten Vital Rymasjeuski, samt två medföljande, stoppades två gånger längs vägen av trafikpolis och fördes andra gången till en polisstation vilket medförde att de missade manifestationen.

Ett femtontal anarkister kom att framstå som manifestationens mest organiserade element. Efter att den avslutats började polisen jaga rätt på dessa och flera av dem är i dag kallade till administrativa rättegångar som sannolikt kommer att resultera i bötesstraff. Även Aljaksandr Kabanau greps återigen i Bjarjoza.

Någon dag innan aktionen hade stadsförvaltningen utlyst en lekdag för barn på samma tid och plats, där barnen och deras föräldrar skulle få rida på hästar, åka elbilar och eltåg. Detta initiativ tycks dock inte ha stört manifestationen nämnvärt.

Källa: Vjasna 1, 2