Observatörer på ingång

På måndag anländer OSSE:s valövervakningsorganisation ODIHR:s första representanter till Minsk för att övervaka det parlamentsval som stundar 17 november. Organisationen har hittills aldrig godkänt ett belarusiskt val som demokratiskt.

Ett mindre antal långtidsobservatörer brukar övervaka själva kampanjen, varpå fler anländer under själva röstningsförfarandet som öppnas veckan innan valdagen. Hur många det blir säger Centrala valkommissionens ordförande Lidzija Jarmosjyna att man kommer att få veta av de första när de väl anlänt. I det förra parlamentsvalet 2016 hade ODIHR 38 långtidsobservatörer på plats och omkring fyrahundra korttidsobservatörer, samt en expertgrupp på tio personer. Parlamentets ledamöter ska väljas i 110 enmansvalkretsar.

Vid sidan av ODIHR kommer även Europarådets parlamentariska församling att skicka ett antal observatörer, liksom sannolikt även de centrala valkommissionerna i staterna tillhörande OSS, Oberoende staters samvälde, alltså Sovjetunionens efterföljarorganisation. De senare brukar inte ha någon kritik att komma med.

Landets demokratiska opposition har inga större förhoppningar om att få in mer än i bästa fall några enstaka företrädare i parlamentet, som regimen kan komma att inkludera för syns skull.

Den förestående valkampanjen och den pågående nomineringsproceduren ses dock som en chans att relativt obehindrat nå ut till befolkningen. Därför pågår nu insamling av stödunderskrifter för oppositionella såväl som regimlojala potentiella kandidater. Ett drygt tjugotal varningar har utdelats till oppositionskandidater som passar på att framföra politiska budskap, vilka annars måste anstå till själva valkampanjen.

Jarmosjyna menar dock att allt fortlöper lugnt och någorlunda regelmässigt.

– Hur uppmärksammad kampanjen blir beror på journalisterna, säger hon. Ju större uppmärksamhet pressen ägnar valkampanjen, desto  mer levande kommer den att se ut, åtminstone i främmande ögon.

Källa: Naviny.by