Om fler utreseförbud, omvägar och nya offentliga uttalanden

Valjantsin Stefanovitj

Igår stoppades även Valjantsin Stefanovitj, vice ordförande i människorättscentret Vjasna, vid en gränsövergång till Litauen. Stefanovitj var på väg till Litauen tillsammans med sin familj. Inte heller denna gång gav man någon förklaring till utreseförbudet.

Fokus Vitryssland har tidigare rapporterat om hur flera andra regimkritiker den senaste veckan har förvägrats resa ut ur landet. Den 7:e mars stoppades Anatol Ljabedzka, och nu i lördags Viktar Karnejenka och Siarhej Kaljakin, av belarusisk gränspolis.

Ljabedzka, Karnejenka och Kaljakin var på väg till Vilnius för att delta på ett möte om valövervakning med anledning av det kommande parlamentsvalet i Belarus. Enligt uppgift i oberoende belarusisk media har de nu ändå tagit sig dit, fast på ”omvägar”.

Pavel Radzivonau, chef för den belarusiska riksåklagarmyndighetens avdelning för lagstiftningsfrågor, försökte tidigare idag dementera ryktet om att det skulle ha upprättats en ”svart lista” över regimkritiker som belagts med utreseförbud. Myndigheten hade i alla fall ingen information om någon sådan lista, förklarade han.

Med tanke på de senaste dagarnas återkommande rapporter om stoppade utresor, så lär få därmed se ryktet som motbevisat. Att reserestriktioner systematiskt har börjat tillämpas mot en rad regimkritiker råder det i alla fall ingen tvekan om längre.

Källor: Naviny.by, Naviny.by-2