Zmitser Dasjkevitj grips vid en protestaktion

Oppositionella anklagas för anstiftan till upplopp

Ett tjugotal personer sitter nu anhållna, officellt misstänkta för förberedande av ”massoroligheter”.

Brottsutredningen är fortsättningen på den påstådda upptäckten av en terror- eller gerillarörelse för några veckor sedan. En del av de gripna har tillhört den sedan länge icke-existerande Vita Legionen. Andra kommer från en av de ledande oppositionella ungdomsorganisationerna, Malady Front (Ungdomsfronten), och kretsen kring en av dess ledande aktivister – Zmitser Dasjkevitj. Dasjkevitj är en av dem som sitter häktad.

Samtidigt som brottsanklagelsen alltså kommit att rikta sig även mot den politiska oppositionen har den mildrats: påstådda vapenfynd figurerar inte längre i myndigheternas version av vad som pågått. Maxstraffet för brott mot det lagrum som nu används, punkt 3 i paragraf 293 om massoroligheter, är tre års fängelse.

De flesta av de anhållna sitter i KGB:s häkte, några i polisens häkte nummer 1 i Minsk. De har gripits vid olika tidpunkter under de senaste två veckorna. Ytterligare ett tiotal berörda har släppts ur häktena.

Regimoberoende analytiker menar att anklagelserna är uppdiktade i syfte att rättfärdiga tillslagen mot den senaste tidens fredliga demonstrationer, då hundratals demonstranter bötfällts eller dömts till kortare arreststraff. Hur fallet ska utveckla sig är osäkert då Minsk försöker att inte fresta EU:s tålamod med människorättsövergrepp alltför mycket. EU-parlamentet antog i går en resolution som varnade för att nya sanktioner kan komma att införas.

Källor: belaruspartisan.org 1, 2, 3