Oppositionsparti sätter ned foten mot dödsstraff

Belarusiska folkfronten (BNF) – landets äldsta oppositionsparti – beslöt under sin stämma i lördags att i partiprogrammet införa dödsstraffets avskaffande. Inget annat oppositionsparti har tidigare gjort detta. Jury Tjavusau, ledamot i partistyrelsen, understryker i en kommentar att dödsstraffets avskaffande är ett villkor för att Belarus ska släppas in i Europarådet.

På så vis har beslutet både en geopolitisk och en människorättslig aspekt, menar han. Han tror också att ett tydligt ställningstagande på sikt gynnar partiet.

– Det finns olika sociologiska data om huruvida dödsstraffet stöds av en majoritet eller en minoritet, säger han. Men att ett växande antal vill avskaffa det är uppenbart.

Även partiordföranden Aljaksej Janukevitj framhåller frågans betydelse för Belarus integration i Europa.

– Vi kommer att propagera för den här nya punkten om dödsstraffets avskaffande ganska intensivt, lovar han.

Att BNF tar detta steg just nu är kanske ingen slump. På fredagen 10 oktober inföll Världsdagen för kamp mot dödsstraffet. I Belarus hade landets människorättsförsvarare utlyst en kampanj under parollen Veckan mot dödsstraff, med möten och aktioner på temat runtom i landet. På torsdagen uppmanade även EU och Europarådet tillsammans Belarus – det enda land i Europa som tillämpar dödsstraff – att omvandla två dödsdomar från förra året samt att införa ett moratorium mot straffet som ett första steg i dess avskaffande.

Källor: spring96.org, charter97.org