Oppositionspolitiker mot avgifter

Det icke-registrerade kristdemokratiska oppositionspartiet startar nu namninsamling mot höga demonstrationsavgifter. Samtidigt har polisen stämts för sitt agerande under firandet av Frihetsdagen.

Partiet Belarusisk kristen demokrati (BChD) som återkommande vägras officiell registrering har inlett en namninsamling under rubriken: ”För vår rätt till fredliga möten! Mot betalning av polisens tjänster!”

Namninsamlingen är riktad mot regeringens förordning nummer 49 som reglerar avgifterna för polisbevakning vid massammankomster, som vid större manifestationer kan sträcka sig upp till trettiotusen kronor. Förordningen relaterar till den nya lagstiftningen om massammankomster som började gälla i slutet av januari.

– Nu är mötesfriheten i Belarus bara till för välbärgade, säger en av partiets ordföranden Vital Rymasjeuski. Till och med för ett protestmöte med fem personer måste organisatören betala Inrikesministeriet hundrafemtio belarusiska rubel (närmare sjuhundra kronor, red. anm.) och för ambulans och renhållning. Och jämför det med pensionen hos de flesta belarusier som är trehundra rubel.

De insamlade namnen ska överlämnas till regeringen och parlamentet. Man kräver att förordningen avskaffas och lagen ändras, och menar att polisen kan fortsätta att ta betalt för kommersiella evenemang i enlighet med annan lagstiftning.

BChD:s andra ordförande Volha Kavalkova skriver på Facebook:

”Nu är det mycket viktigt att inte tiga och i stället massivt motsätta sig betalning till polisen för icke-kommersiella massevenemang och försvara vår konstitutionella rätt till fredliga sammankomster. Regeringsförordning 49 bör avskaffas!”

Kavalkova är också, jämte rörelsen För frihets Juryj Gubarevitj, socialdemokratiska BSDP:s Ihar Barysau och Förenade medborgarpartiets Mikalaj Kazlou, en av de organisatörer som vägrat betala för polisbevakningen vid firandet av årets Frihetsdag i Minsk i mars.

De menar att polisen genom att gripa två av deltagarna och genom att varna folk för att visa sina vit-röd-vita flaggor utanför manifestationsområdet ville förstöra stämningen och minska deltagandet. Därför har de utan framgång försökt säga upp avtalet om polisbevakning. Nu har de lämnat in en stämningsansökan om detta till domstol.

För de obetalda avgifterna har de dock alla redan dömts att böta tre och ett halvt tusen kronor var.

Källa: Vjasna 1, 2