Oro för utlämning till Tadzjikistan

Elva människorättsorganisationer uppmanar Belarus att inte lämna ut en tadzjikisk oppositionell till hemlandet. I två tidigare fall har Belarus också hörsammat sådana uppmaningar och nekat utlämning.

Den tadzjikiske journalisten och aktivisten Farhod Odinajev greps 25 september vid gränsstationen Kamennij log vid den litauiska gränsen. Anledningen var en formell utlämningsbegäran från Tadzjikistan till Belarus. Den belarusiske riksåklagaren måste inom 40 dagar fatta ett beslut i frågan.

Odinajev är sedan ett år efterlyst i hemlandet. Han anklagas för medlemskap i en förbjuden organisation och för extremistisk verksamhet.

Enligt tadzjikiska oppositionella var Odinajev tidigare medlem i Islamiska pånyttfödelsepartiet, som grundades 1997 och förbjöds 2015, i spåren av vad myndigheterna betraktar som ett upprorsförsök. Han sägs dock ha gått ur partiet redan innan det förbjöds och därefter inte ha varit politiskt verksam.

Tadzjikistan uppger självt att 57 tidigare medlemmar i partiet redan har dömts.

I augusti 2013 startade Odinajev också en kortlivad oppositionell tv-kanal i exil i Moskva, kallad Safo. Den stängdes redan i november efter påtryckningar från Tadzjikistan.

Odinajev är i dag bosatt utanför Moskva. Han har både ryskt och tajikiskt medborgarskap.

En rad organisationer menar att Odinajev riskerar tortyr i Tadzjikistan och har nu tillsammans undertecknat en uppmaning till Belarus att inte lämna ut honom dit. Bland undertecknarna finns Amnesty International, Förbundet för Centralasiens migranter, Förbundet Mänskliga rättigheter i Centralasien, Freedom House, Human Rights Watch, Norska Helsingforskommittén, Freedom Now, Human Constanta, Reportrar utan gränser samt den belarusiska MR-organisationen Vjasna.

Två gånger under de senaste fyra åren har människorättsförsvarare lyckats utverka frigivning av tadzjikiska oppositionella, som därmed undgått utlämning, efter att de tillbringat månader i belarusiskt förvar. Det gäller aktivisten Sjabnam Hudojdodova från Grupp 24 samt fotbollslaget Bachdats spelare Parviz Tursunov.

Källor: Vjasna 12, Reform.by