OSSE fördömer journaliststraff

Flera journalister greps och dömdes till kortare arreststraff i samband med förra veckans protester. Nu fördöms detta av OSSE:s representant för mediefrihet Harlem Désir.

Som iöst.nu rapporterade för en vecka sedan följdes ett stökigt protestmöte i Mahiljou av gripanden både där och på andra håll i landet. Bakom protesten stod den Homelbaserade oppositionelle youtubern Siarhej Tsichanouski, vars kanal ”Ett land att leva i” nu har över hundraåttiotusen följare. Den har också flera lokala underkanaler runtom i Belarus.

Stödprotester mot gripandena ledde till flera gripanden. Totalt greps enligt människorättsorganisationen Vjasna omkring etthundratjugo människor och anmäldes för förseelse mot demonstrationslagstiftningen.

Domstolar i sjutton städer hade fram till i går hunnit döma femtio av dessa till mellan två och 25 dagars arrest och tjugo till böter. Förutom Mahiljou utmärker sig även Brest där det delvis handlar om de sedan några år pågående protesterna mot en batterifabrik.

Bland de gripna och arrestdömda finns även fyra journalister, som alltså fälldes för att ha deltagit i de icke-tillståndsgivna mötena. I Mahiljou rör det sig om Belsat-frilansaren Michail Arsjynski, Vjasna-medarbetaren och Deutsche Welle-frilansaren Ales Burakou samt Belapan-frilansaren Ales Asiptsou. I staden Hlubokaje är det Belsat-frilansaren Zmitser Lupatj.

Lupatj, som även dömdes för att arbeta utan ackreditering – och fick både tio dagars arrest och dryga böter – drabbades i domstolen av accelererande hypertoni och fick föras till sjukhus med ambulans.

Nu kräver alltså Harlem Désir, mediefrihetsrepresentant i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), att journalisterna omedelbart försätts på fri fot. Den oberoende Belarusiska journalistassociationen (BAZj) protesterar också och konstaterar att belarusisk lag ger journalister rätta att bevaka protester utan att uppfattas som deltagare i dem.

Källor: Naviny.by, Vjasna