Ovanligt många gripna i Minsk i går

I går söndag greps över tusen protesterande, rapporterar människorättsorganisationen Vjasna. Så många har inte gripits under en enda dag sedan protesternas dramatiska inledning efter det riggade valet 9 augusti.

Nästan alla gripanden ägde rum kring den nu traditionella söndagsmarschen i Minsk, som denna gång hade getts namnet Folkmaktens marsch. Målet var att samlas vid Rådhuset som symboliserar Minks historiska självstyre under de litauiska och polska väldena.

Mer än tidigare försvårades dock demonstrerandet av polisen som blockerade nästan alla försök av demonstranterna att sammanstråla och gå tillsammans. Bara vid två tillfällen lyckades de samlas i några tusental. I huvudsak kom de i stället att demonstrera i mindre grupper utspridda på olika platser.

Bland de gripna finns kända idrottare, flera regimkritiska journalister, en programledare i tv och en tidigare Fröken Belarus.

Under dagen rapporterades att gripna tvingades stå på polisstationenas gårdar i timtal. Detta utlöste nya spridda protester runtom i staden.

Samtidigt som regimen nu verkar trycka ned demonstrationerna, som länge samlade hundratusen deltagare på söndagarna, görs ett nytt försök att väcka liv i strejken på den kemiska fabriken Azot i Hrodna.

Webbsajten Hederliga människor tar nu emot anonyma anmälningar från arbetare som är villiga att gå ut i strejk där. Om antalet i morgon överstiger femhundra så ska de anmälda anslutas till strejkkommittén, är tanken, men om de är färre än så ska alla personuppgifter raderas och det ska förbli okänt vem som var beredd att strejka.

Azot var det företag där Svjatlana Tsichanouskajas utlysta generalstrejk för två veckor sedan gjorde tydligast avtryck. En del av arbetsskiften lämnade inte över till nästa skift, men någon regelrätt arbetsnedläggelse inträffade inte. Azot har sjutusen anställda.

Efter desperata uttalanden om krigshot och vädjanden om ryskt stöd den första tiden efter valet, tycks landets diktator Aljaksandr Lukasjenka numera anse att situationen är under kontroll.

I lördags invigde han det nya kärnkraftverket i Astravets, och manade Litauen och Polen till dialog. Litauen – vars gräns går nära kärnkraftverket – har länge varit kritiskt till anläggandet av detta. Båda länderna har också aktivt stöttat Tsichanouskaja och proteströrelsen efter valet 9 augusti. EU stödjer också protesterna och har infört nya riktade sanktioner mot 55 regimföreträdare, däribland Lukasjenka själv.