Över tusen gripna igen

Närmare trettonhundra gripna vid söndagens demonstrationer har i skrivande stund identifierats av människorättsorganisationen Vjasna. Gårdagens protest bar namnet De djärvas marsch och tillägnades den i förra veckan avlidne Raman Bandarenka.

Antalet gripna är därmed ännu större än föregående söndag, som i sin tur slog rekord – bortsett från de allra första dagarnas protester efter valet 9 augusti. Förutom Minsk greps protesterande även i en rad andra städer.

I Minsk hade liksom föregående söndag de protesterande svårt att samlas, och polisen tog till taggtråd och chockgranater. Enligt uppgift avlossades även skott, sannolikt gummikulor. En handfull skadade demonstranter ska ha hämtats med ambulans. Liksom tidigare stängdes även centrala t-banestationer och internet tillfälligt ned.

Liksom vid marschen för två veckor sedan har myndigheterna också inlett en brottsutredning enligt strafflagens paragraf 342 om massoroligheter. Den gången sades 231 personer vara misstänkta för detta, denna gång sägs inget om hur många som är det. Drygt sjuhundra av de gripna uppges dock hållas kvar i väntan på ett administrativt domstolsförfarande med böter eller arreststraff som påföljd.

Människorättsförsvararen Valjantsin Stefanovitj från Vjasna säger till den ryska tv-kanalen Dozjd att uppslutningen i demonstrationerna samtidigt fortsätter att sjunka.

Angående Raman Bandarenkas död har Vjasna tillsammans med Belarusiska Helsingforskommittén och nio andra organisationer i dag gjort ett gemensamt uttalande.

De menar att medlemmar ur polisiära specialförband deltog i gripandet av Bandarenka. För detta talar bland annat gärningsmännens samordnade agerande och att de transporterade Bandarenka till en polisstation.

Organisationerna kräver att Utredningsmyndigheten och Riksåklagarmyndigheten inleder en förundersökning, och att polisen skyndsamt identifierar och efterlyser de delaktiga i brottet.

De upprepar också ett principiellt krav på rättsmyndigheterna att avstå våld mot fredliga medborgare och att inte verkställa olagliga order, samt att utreda tidigare begångna övergrepp.