Över tvåhundra gripna på Frihetsdag

Sporadiska lokala manifestationer rapporteras av Belsat på gårdagens Frihetsdag, årsdagen av 1918 års belarusiska republik. I Minsk var antalet poliser ibland större än antalet protesterande.

Inrikesministeriet säger sig självt ha gripit över tvåhundra protesterande, de flesta av allt att döma i Minsk men även på andra håll i landet. Man säger sig också ha identiferat ett fyrtiotal bilar som tutat till stöd för de protesterande. Förarna hotas nu av böter för detta. Elva av bilarna ska ha tagits i beslag för misstänkt falskskyltning. Därutöver uppger man sig ha gripit en grupp personer beväpnade med tillhyggen som var ute för att sätta upp oppositionella klistermärken.

Den traditionella oppositionella protesterna blev därmed betydligt mindre än tidigare år, vilket inte var helt oväntat efter kväsandet av höstens stora massprotester. Nytt för i år var dock att firandet åtföljdes av fyrverkerier i Minsk och Hrodna. I grannlandet Litauens huvudstad Vilnius hölls också en stödmanifestion med en enorm vit-röd-vit belarusisk flagga.

De tre baltiska länderna Litauen, Lettland och Estland utökade i går också sina sanktionslistor med ytterligare belarusiska 118 regimfunktionärer. Totalt står 274 sådana nu med på de baltiska sanktionslistorna. EU:s motsvarande listor omfattar 88 personer och 7 organisationer.

Samtidigt har Svjatlana Tsichanouskajas och webbplattformen Holas initiativ för internationellt medierade förhandlingar med Lukasjenkaregimen vunnit stöd från över sjuhundratusen människor.

Den ryske publicisten Aleksej Venediktov, chef för liberala radiokanalen Moskvaekot och känd för goda kontakter inom maktkretsar, hävdar att den belarusiske utrikesministern i måndags diskuterade denna möjlighet med en företrädare för det amerikanska utrikesdepartementet. Venediktov uppger att förhandlingarna i så fall kommer att ledas av OSSE med ordförande landet Sverige i spetsen.