Palijenkas straff avtjänat

Aktivisten Dzmitryj Palijenka frigavs i går efter ett och ett halvt år i fängelse. Enligt inhemska människorättsförsvarare finns det därmed en enda politisk fånge i Belarus, Michail Zjamtjuzjny, som fortfarande sitter inlåst.

Palijenka hade erkänts inte bara av inhemska människorättsförsvare utan även av Amnesty international som samvetsfånge.

29 april 2016 skulle han och andra genomföra en så kallad Critical Mass-manifestation, en cykeltur i grupp till stöd för cykeln som hälsosamt transportmedel. Critical Mass är en internationell rörelse som har funnits sedan 1992.

Deltagarna hann dock knappt inleda cykelturen innan de prejades av polisen, misshandles dem och kastades in i en skåpbil. När Palijenka grep en polisman i ärmen för att hindra denne att slå en kamrat gick polismannens jacka sönder. Efter en lång häktningstid dömdes han för våldsamt motstånd och dessutom för spridande av pornografi. Det senare med anledning av ett videoklipp han påstods ha delat på sociala medier tre år tidigare och som han förnekade kännedom om. Klippet hade råkat sändas i en statsstyrd tv-kanal och fick sedan stor spridning i sociala medier.

Straffet blev två års villkorligt fängelse och obligatorisk behandling mot alkoholism.

I mars 2017 dömdes han så till två administrativa arreststraff för att med andra aktivister ha skanderat under en rättegång mot anarkistiska fotbollshuliganer och för att ha deltagit i ett protestmöte mot den kommersiella exploateringen av minnesplatsen i Kurapaty.

Utifrån bland annat detta omvandlades det villkorliga fängelsestraffet till ett reellt, med avdrag för tiden i häkte.

Senare erkändes Palijenka av Amnesty International som samvetsfånge. Organisationen ifrågasätter bevisningen kring den sönderrivna jackan och menar att anklagelserna mot Palijenka bottnade i hans fredliga nyttjande av yttrande- och mötesfriheten.

Nu har han alltså avtjänat hela straffet. Vid fyratiden i går morse skjutsades han iväg från fängelse nummer 2 i Babrujsk och sattes på ett pendeltåg hem till Minsk, meddelar hans flickvän på Facebook.

Inhemska människorättsförsvarare betraktar alltjämt en intagen i det belarusiska fängelsesystemet, Michail Zjamtjuzjny, som politisk fånge. Zjamtjuzjny arbetade mot missförhållanden i fängelser och avtjänar ett sex och ett halvt år långt fängelsestraff för att ha spionerat på kriminalvården, något han lurades till i en brottsprovokation. I fängelset gör hans vägran att ingå i en lågstatusgrupp att han får tillbringa mesta tiden i straffcell.

Källa: Vjasna