Parlamentsvalet: kandidater, registreringsprocedurer och bojkott

Enligt den centrala valkommissionen i Belarus (Vitryssland) har drygt 360 kandidater till de 110 sätena registrerats inför parlamentsvalet den 23:e september. 124 ansökningar har fått avslag och 7 godkända kandidater har dragit tillbaka sina kandidaturer.

Aljaksandr Milinkevitj, foto: Radio Svaboda

Bland dem som nekats registrering återfinns Aljaksandr Milinkevitj – Lukasjenkas huvudmotståndare i 2006 års presidentval. Den ansvariga lokala valkommissionen hävdar att alltför många av de namnunderskrifter som samlats in för hans kandidatur bedömts vara ogiltiga. Dessutom uppges han ha angett felaktiga uppgifter om sin inkomst och egendom. Milinkevitj menar att beslutet har politiska grunder och har förklarat att han tänker överklaga.

Under en presskonferens som ”Människorättsförsvarare för fria val” höll tidigare idag påtalades att granskningen av just namnunderskrifter är en högst ogenomskinlig procedur. Deras analys visar dessutom att det uteslutande är oppositionens kandidater som har fällts för brister i namninsamlingsdokumentationen.

Flera andra ledande oppositionella har dock fått igenom sin registrering. Både Belarusiska Folkfrontens partiledare Aljaksej Janukevitj, och Förenade Medborgarpartiets dito Anatol Ljabedzka till exempel. Även ex-kandidaten från presidentvalet 2010 Ryhor Kastusious kandidatur har godkänts.

Enligt oberoende analytiker har de politiska partiernas kandidater erhållit registrering i högre grad än tidigare, till stor del som en följd av lättnader i regelverket kring partibundna kandidaturer. Att fler oppositionella kandidater har registrerats betyder dock inte att omfattningen av trakasserier mot oppositionella och deras valkampanjer har varit mindre talrika. Och, även om spridningen av valbara kandidater skulle bära drag av pluralism så är det under omröstningen och rösträkningen som valet avgörs.

I oppositionella kretsar har man ingen förhoppning om att internationella krav på fria och rättvisa val kommer att respekteras heller denna gång, i denna utslagsgivande slutfas. De flesta oppositionspartier har också förklarat att de tänker dra tillbaka sina kandidaturer inför valdagen. Därmed kommer förmodligen många valkretsar att lämnas med en ensam, regimlojal kandidat för väljarna att rösta på.

Källa: Chartyja 97VjasnaRFE/RL