Pauk undkom mejlprovokation

Bloggaren Andrej Pauk anklagas inte längre av Utredningsmyndigheten för att ha bombhotat det lokala kommunhuset. Han får dock vänta på att återfå sin beslagtana datautrustning tills denna undersökts närmare.

För fyra veckor sedan gjordes en husrannsakan hemma hos Pauk och hans dator och mobiltelefon beslagtogs. Han anklagades för att till den regionala räddningstjänsten ha mejlat ett falskt hot, om att ha lagt en bomb i kommunhuset i Homellänets Oktoberräjong.

Nu meddelas att Pauk inte längre betraktas som misstänkt i fallet. Utredningsmyndigheten fortsätter dock att söka efter andra misstänkta, uppger människorättsförsvararen Leanid Sudalenka. Pauks begäran om att återfå sin IT-utrustning har också nekats med hänvisning till att planerade undersökningar av den ännu inte är genomförda.

Människorättsorganisationen Vjasna har tidigare uttryckt oro för att anklagelsen mot Pauk ingår i en avsiktlig myndighetsoffensiv mot oberoende bloggare.

Man hänvisar till åtalet mot Siarhej Pjatruchin i Brest, som står åtalad för att ha förolämpat en polisman. Häromdagen begärde åklagaren att Pjatruchin döms till två års öppenvårdsanstalt. Ett tredje fall rör Aljaksandr Kabanau från Bjarjoza i Brestlänet. Han anklagas för att olovligen ha tillskansat sig pengar från sina grannar, pengar som de gav honom frivilligt för att han skulle ordna med reparationer i fastigheten, och enligt Kabanau själv tänkta som arvode.

Både Pjatruchin och Kabanau har gett stöd åt de pågående protesterna mot en planerad batterifabrik i Brest.

När det gäller Pauk ser Vjasna en likhet med tidigare anklagelser mot sitt lokala ombud, den ovan nämnde Leanid Sudalenka. Denne anklagades då för att ha mejlat en porrvideo till skattemyndigheten.

Det förefaller inte osannolikt att KGB-hackers ligger bakom båda mejlen. KGB i Homel har tidigare avslöjats driva skvallersajter riktade mot regimkritiker.

Källa: Vjasna 1, 2, 3