Polis hotar ta barn ifrån oberoende journalist

Frilansjournalisten Larysa Sjtjyrakova är en av alla som bötfällts för att ha deltagit i den senaste tidens protester. Nu berättar hon att polisen hotat att ta ifrån henne hennes barn.

Sjtjyrakova dömdes till böter för att ha deltagit i ”Icke-parasiternas marsch” i Rahatjou 12 mars. Hon har bötfällts en gång tidigare för samma slags påstådda förseelse, och dessutom ett tiotal gånger för otillåten journalistisk verksamhet. Sjtjyrakova är korrespondent för den Polenbaserade tv-kanalen Belsat.

Nu berättar hon att polisen även hotat att ta hennes barn, tioårige Svjataslau, ifrån henne.

De två bor i utkanten av Homel, säger hon till Radio Svaboda. På helgerna lämnar hon sonen hos sina föräldrar som bor mer centralt. I lördags fick dessa besök av polisen som förklarade att om inte Larysa slutar med sin journalistiska verksamhet kommer hennes son att omhändertas och placeras på internat.

Situationen försvåras av att Larysa mor stödjer president Lukasjenka och vill hjälpa polisen att påverka Larysa att ändra inställning. I en kommentar till Radio Svaboda säger modern att om Larysa bara slutar ”gå på torget” kommer ingen att bli omhändertagen. Enligt Larysa står dock hennes far på hennes sida.

Larysa Sjtjyrakova säger att hon inte låter sig avskräckas från att gå till nästa protestmöte 25 mars.

Källor: Vjasna, Radio Svaboda