Polis misshandlade man på öppen gata

Andrej Moutjan, aktiv i medborgarrörelsen ”Ett Europeiskt Belarus”, greps och misshandlades svårt av polis i Minsk häromdagen. Moutjan tog fram den vit-röd-vita belarusiska (vitryska) flaggan och gick runt med den intill ett centralt beläget varuhus för att visa solidaritet med den politiske fången Siarhej Kavalenka. Några minuter senare körde en bil med uniformerade poliser fram:

– Poliserna kastade sig genast över mig och försökte rycka flaggan ur mina händer. De var minst fem stycken och de började slå och sparka mig. Sen höll de mig mot marken, satte på mig handklovar och drog in mig i bilen. Där fortsatte misshandeln. Jag förlorade medvetandet flera gånger och vaknade först på polisstationen. De ringde då på en ambulans och jag kördes till sjukhus. En polisman höll mig sen under noggrann uppsikt tills det stod klart att jag skulle skrivas in på sjukhuset, berättar Andrej Moutjan.

Andrej Moutjan, foto: svaboda.org

Efter undersökningen meddelade läkarna att Moutjan förmodligen har fått sitt käkben brutet och att hans ryggrad har skadats. Ett trauma på hjärna och skallben konstaterades därtill.

– Det fanns många vittnen till misshandeln. Folk reagerade starkt negativt på polisens agerande och försökte skydda Andrej. Just nu försöker vi få tag på dessa vittnen, säger Maryja Kasian som också är verksam i Ett Europeiskt Belarus.

Ännu har Andrej Moutjan dock inte bestämt sig för om han skall anmäla poliserna för misshandeln eller inte:

– Jag känner inte till vad någon av poliserna heter. Och polismannen som följde med till sjukhuset sa att åtal kanske väntar mig efter utskrivning från sjukhuset. Om man skall tro på det kan jag inte riktigt avgöra, men från dem kan man vänta vad som helst, förklarar Andrej Moutjan.

Den vit-röd-vita flaggan var officiell åren före Lukasjenkas makttillträde och förknippas nu ofta med opposition och demokratirörelse. Siarhej Kavalenka avtjänar ett drygt tvåårigt fängelsestraff för att ha brutit mot reglerna för den husarrest han dömdes till efter att ha placerat samma flagga i toppen av en 40 meter hög julgran i Vitebsk.

Källa: Chartyja 97