Politisk fånge dog i Sjklou

Den 50-årige aktivisten Vitold Asjurak, som avtjänade ett femårigt fängelsestraff efter höstens protester, har avlidit i fängelset. Han var en av landets 405 politiska fångar.

De närmare omständigheterna kring Asjuraks död i fängelse nummer 17 i Sjklou är oklara, men uppges vara hjärtstillestånd. Hans hustru säger att han inte hade skrivit på några veckor, vilket var ovanligt, och att han inte hade några kända hjärtproblem. Däremot hade han tromboflebit, alltså en ytlig blodpropp.

Asjurak greps två gånger i samband med protesterna efter valet i höstas. Två administrativa arreststraff övergick i häktning och i januari dömdes Vitold Asjurak till fem års fängelse för att ha organiserat ordningsstörningar och slagit en polisman i hemstaden Lida.

Rättegången ägde rum bakom lyckta dörrar och bevisningen är inte känd. Asjurok ska dock ha argumenterat för sin oskuld med att han i megafon manade till lugn, och han invände att det på en videoinspelning som användes i rättegången inte syntes att han slog polisen. Han hänvisade också till att denne inte hade sökt vare sig medicinsk eller psykologisk hjälp efteråt.

Domen betraktade han icke desto mindre som en hedersutmärkelse för att ha gått i första ledet mot diktaturen. Då han dömdes i januari var den femåriga fängelsedomen den dittills längsta som dömts ut i samband med protesterna.

Vitold Asjurok hade tidigare arbetat på en glasfabrik och försörjde sig på att renovera lägenheter. Hans politiska intresse vaknade i samband med 2010 års presidentval, då han deltog i protesterna och dömdes till sitt första arreststraff. De andra oppositionella i arresten gjorde starkt intryck på honom och han gick med i Belarusiska folkfronten, landets äldsta oppositionsparti. Där blev han en ledande regional aktivist.