Polsk protest mot gripande

Ordföranden i Förbundet för Belarus polacker, Andżelika Borys, greps i går kväll i Hrodna och dömdes i dag till 15 dagars arrest. Det polska utrikesministeriet framförde en diplomatisk protest.

Enligt en talesperson för polisen greps Borys för att ha ordnat en icke-tillståndsgiven sammankomst. Andra uppgifter gör gällandet att det handlar om festivalen Kaziuki för några veckor sedan. Kaziuki högtidlighålls till minnet av Sankt Kasimir, en polsk-litauisk prins som dog i Hrodna 6 mars 1484. Han betraktas också som Litauens skyddshelgon.

I Hrodna tar firandet uttryck av en utemarknad arrangerad av det officiellt godkända Polackernas förbund, samt ett parallellt inomhusevenemang ordnat av det icke-godkända Förbundet för Belarus polacker. De två konkurrerande organisationerna uppstod genom en splittring 2005.

Samtidigt pågår nu preventiva gripanden inför morgondagens Frihetsdag, då försök till oppositionella demonstrationer väntas. Kanske är det snarare här det verkliga motivet till gripandet av Anzhelika Barys finns.

Det polska utrikesministeriet reagerade redan i går kväll med att kalla in Belarus chargé d’affairs i landet till ett samtal. Denne fick motta en protest som gick ut på att gripandet ”går emot landets internationella åtaganden att skydda nationella minoriteter såväl som polsk-belarusiska bilaterala åtaganden för att skydda den polska nationella minoriteten”.

Omkring trehundratusen etniska polacker bor i Belarus, företrädesvis dess västra delar. I samband med den mest akuta politiska krisen efter det riggade presidentvalet i augusti anklagade landets diktator Lukasjenka Polen för att vilja annektera delar av Belarus.