Pratasevitj i ångerfull intervju

Den statsägda tv-kanalen ONT sände på torsdagskvällen en en och en halv timme lång intervju – urklippt ur en inspelning som sägs vara över fyra timmar lång – med den häktade flygpassageraren Raman Pratasevitj. I intervjun delar Pratasevitj med sig av skvaller om exiloppositionen och uttrycker ånger över sin egen roll i protesterna efter valet.

Det var inte första gången som Pratasevitj visades upp i stats-tv. Redan dagen efter det spektakulära gripandet 23 maj gjorde han ett kort videomeddelande där han förklarade sig må bra, sa att utredarna behandlade honom korrekt, och att han i förhören höll på att erkänna de brott han anklagas för. Han hade då ett skrubbsår i pannan och många tyckte sig se att han var sminkad i ansiktet för att dölja spår av misshandel.

Även i en tv-dokumentär om flygplanshistorien för några dagar sedan visades förhör med Pratasevitj upp. Han berättade där tillsynes frimodigt om sin upplevelse av händelsen och spekulerade i att någon av hans oppositionskamrater kunde ha mejlat det bombhot som resulterade i att Ryanair-planet nödlandade i Minsk och att han och hans flickvän Sofia Sapega greps.

I gårdagskvällens intervju tecknas en bild av exiloppositionen – Svjatlana Tsichanouskajas stab i Vilnius, Pavel Latusjkas ”Folkliga antikrisstyrelse” i Warszawa, solidaritetsfonden BYSOL och aktivistledaren Volha Karatj i Vilnius – som ett grälsjukt och korrupt getingbo. Pratasevitj berättar också att Telegramkanalen Nexta bland annat fick pengar av en rysk oligark, och uttrycker indignation över att dess frontman Stsiapan Putsila tog åt sig äran av Pratasevitj eget arbete och då helt oförtjänt belönades med Sacharovpriset.

Efter att den politiska missnöjesvågen blåst över, förklarar Pratasevitj, utverkar oppositionen nu ekonomiska sanktioner från Västs sida för att i stället utlösa ”hungerkravaller”. Tillfrågad om sin syn på landets diktator Lukasjenka säger Pratasevitj att denne har ”ballar av stål” som lyckas stå emot trycket från omvärlden.

Till de mer uppseendeväckande inslagen hör Pratasevitjs erkännande av att han själv var förbindelseman mellan de kuppmakare som avslöjades i april och Svjatlana Tsichanouskajas stab.

Mycket känslosam blir Pratasevitj dels när hans medverkan i den nazianstrukna Azovbataljonen i Donbass kommer på tal, och dels i slutet av programmet då han uttrycker ånger över sin egen medverkan i proteströrelsen. Han tycks vara rädd för att bli utlämnad åt de ryskstödda separatistrepublikerna.

Efter intervjun har många riktat uppmärksamhet mot köttiga sår på hans handleder, av allt att döma från handbojor, och dragit slutsatsen att hans nya utsagor är ett resultat av ännu mer tortyr.

Intervjun var ett ovanligt långt avsnitt av ONT-chefen Marat Markovs intervjuprogram ”Markov – inget personligt”. I somras gjorde Markov en liknande intervju med den då häktade valarbetaren Jury Vaskresenski. Denne släpptes senare ur häktet och leder nu arbetet med att skapa en lojal systemopposition.