Pratasevitj i presskonferens

Den häktade flygpassageraren och journalisten Raman Pratasevitj – som nyligen fördömde sina oppositionskamrater i en lång tv-intervju – deltog i går kväll i en presskonferens om flygskandalen.

Under presskonferensen vidhöll belarusiska myndighetsföreträdare att de agerade korrekt under nödlandningen 23 maj, och ifrågasatte det internationella samfundets vilja att reda ut vad som egentligen inträffat.

Några konkreta uppgifter som motbevisar den belarusiska versionen har hittills inte presenterats. Omvärldens långtgående reaktioner bygger dels på antagandet att det jaktplan som skickades upp i samband med incidenten tvingade Ryanairplanet att landa – något som ännu inte bekräftats av bolaget eller piloterna – och dels på antagandet att Belarus självt låg bakom det falska bombhot som skickades via krypterad e-post. Något tvång märks dock inte i ett inspelat samtal mellan planet och en belarusisk flygledare som har offentliggjorts, medan mejlets ursprung är höljt i dunkel.

Under publicerade videoklipp från förhör dagarna efter gripandet, liksom under den intervju som sändes 3 juni, samt under gårdagens presskonferens, har Pratasevitj själv sagt att han inte vet vem som skickade mejlet men att han misstänker sina oppositionskamrater. Han uppger att han fyrtio minuter innan avresan från Aten meddelade sin resplan i en arbetschatt, och att där fanns en person med kopplingar till cyberpirater som tidigare skickat falska bombhot. Själv var Pratasevitj i konflikt med den personen och hade också blivit alltmer desillusionerad av sitt arbete för oppositionen, uppger han.

Även under gårdagens presskonferens kritiserade han oppositionen, och fortsatte att göra detta i ett samtal med de församlade journalisterna direkt efteråt. Under presskonferensen vände han sig också direkt till sina föräldrar som befinner sig i ”informationsvakuum” i Polen och bad dem att inte tro på påståendena om att han blir torterad.

– Mamma, pappa, var inte oroliga, allt är verkligen bra med mig.

De sår på hans handleder som syntes i intervjun häromveckan kom från handfängslen som han belagts med då han greps, förklarade han under det efterföljande samtalet.

Exilledaren Svjatlana Tsichanouskajas rådgivare Franak Vjatjorka – som hela tiden återkommit i Pratasevitjs kritik – skriver på Facebook att det är ”själskrossande” att se Raman delta i presskonferensen och att man inte får glömma att han är en ”gisslan” och används som ”trofé” av regimen.

Pratasevitj är häktad för att ha varit med och drivit på eftervalsprotesterna genom den radikala Telegramkanalen Nexta i augusti-september förra året. Inhemska människorättsförsvarare har hittills erkänt 481 personer som politiska fångar i protesternas följd. Tiotusentals har också tillfällit gripits och därefter ofta dömts till böter eller kortare arreststraff.

Även Pratasevitjs flickvän Sofia Sapega som befann sig på planet är häktad för att ha administrerat en annan Telegramkanal, Belarus svarta bok, där man samlar in och offentliggör regimfunktionärers personuppgifter.