Presidentbesök hos Lukasjenka

Österrikes och Tysklands presidenter besökte i fredags Minsk och sin kollega Aljaksandr Lukasjenka. Samtidigt bekräftade den belarusiske presidenten att han snart ska besöka Wien.

Alexander Van der Bellen och Frank-Walter Steinmeier – presidenter i Österrike respektive Tyskland – besökte på fredagen Belarus och deltog tillsammans med Lukasjenka i en minnesceremoni i det nazityska koncentrationslägret Trastsianets i utkanten av Minsk.

1942 och 1943 mördades i stort sett alla stadens judar här.

Besöket kan ses som en förövning till Lukasjenkas resa till Wien dit han är inbjuden av den österriske förbundskanslern Sebastian Kurz. Det blir Lukasjenkas första officiella statsbesök till ett EU-land sedan han besökte Frankrike 1996.

Inofficiella besök avlades dock i Italien 2009 – då han träffade landets dåvarande ledare Silvio Berlusconi och påven Benedictus XVI – samt i Litauen där han deltog i ett ekonomiskt forum. Han hade tidigare även närvarat vid en konferens i Österrike och åkt skidor i landet på inbjudan av dess olympiska kommitté.

Sebastian Kurz leder en högerkonservativ regering som försöker öppna upp relationerna med Belarus såväl som med Ryssland. Van der Bellen är dock tidigare ledare för partiet De gröna och Tysklands Steinmeier är socialdemokrat.

Förutom aktiva ekonomiska förbindelser spelar just arvet från nazitiden viss roll för politiken, på så vis att den historiska skulden i någon mån hämmar kritik mot Lukasjenkas diktatoriska styre i dag.

I samband med att Trastsianets hade ställts i ordning inför besöket rapporteras tre kors som tidigare ställts dit av oppositionella aktivister ha tagits bort. Två av korsen var tillägnade offer för Stalins säkerhetstjänst – som också avrättats i området – och ett kors var tillägnat en katolsk präst som avrättades av nazisterna.

Det senare korset har överlämnats till en katolsk kyrka där det ska ställas ut och ett av de andra korsen till en kulturinstitution sorterande under stadsförvaltningen, som ännu inte vet vad man ska göra med det. Det tredje korset är försvunnet.

Källor: Belorusskij Partizan, Nasja Niva