Pressekreterare utvisas

Det oppositionella Förenade medborgarpartiet meddelade i går att partiets pressekreterare, Anna Krasulina, utvisas till Ryssland i ett år.

Krasulina är rysk medborgare men har bott i Belarus sedan 2002. Hennes make och barn är belarusiska medborgare, och hon har även tagit sina föräldrar till det nya hemlandet. Hon uppger själv att hon nästan inte har några band kvar till Ryssland.

Om utvisningen fick hon kännedom i förrgår hos den belarusiska migrationsmyndigheten. Där berättade man inofficiellt att beslutet fattats ”på order uppifrån”. Krasulina skickades sedan vidare till polisen i den centrala Moskvaräjongen i Minsk där man läste upp ett dokument för henne. Som skäl för deporteringen anfördes att Krasulina hade fällts för flera administrativa förseelser.

Förseelserna bestod i ett (tillståndsgivet) appellmöte inför parlamentsvalet 2016 där man samlade namnteckningar, att Krasulina våren 2017 var med och mötte arresterade deltagare i Frihetsdagen när de blev släppta (något som i sig själv räknades som ett icke-tillståndsgivet appellmöte), samt att hon i mars i år ertappats i kollektivtrafiken utan giltig biljett.

Enligt den belarusiska utlänningslagen ska Krasulina därmed utvisas för att upprätthålla allmän ordning, fick hon veta.

Förenade medborgarpartiet menade vid en presskonferens i går att utvisningen i själva verket är politiskt motiverad. Krasulina har varit partiets pressekreterare sedan 2011. Dessförinnan hade hon arbetat i två oppositionella presidentkandidaters valkampanjer, Jaraslau Ramantjuks 2010 och Aljaksandr Milinkevitjs 2006.

Krasulina har nu till 30 november på sig att lämna landet. Utvisningen gäller i ett år.

Krasulina uppger att migrationsmyndigheten sade sig kunna korta beslutet till att gälla bara i tre månader om hon låter bli att överklaga det. Hennes nuvarande uppehållstillstånd löper dock ut redan 30 januari.

Krasulina säger att hon tänker överklaga beslutet i domstol.

För fyra år sedan utvisades människorättsförsvararen Alena Tankatjova, också hon rysk medborgare men med långvarig förankring i Belarus, efter upprepade men lindriga fortkörningar. Tankatjova överklagade beslutet och lyckades på så vis fördröja verkställandet i några månader.

Utvisningen varade i tre år. Tankatjova återvände till Minsk i februari i år. Under utvisningsperioden bodde och verkade hon i litauiska Vilnius.

Källa: Vjasna, Radio Svaboda